IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам опитва да отнеме IPO короната на Лондон след Brexit

Плановете на InPost за листване в холандския град показват нарастващата конкуренция за Великобритания като център на търговията

19:33 | 14.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Решението на полската компания за електронна търговия InPost да избере Амстердам за листването на акциите си е поредният знак, че Лондон рискува да загуби влиянието си като център на търговията след Brexit, пише Financial Times.

Британският финансов министър Риши Сунак определи твърдото откъсване от ЕС във финансовите услуги, което влезе в сила на 1 януари, като „Големия взрив“ 2 – стимул за лондонското Сити да процъфтява.

Но банкери твърдят, че Амстердам вече показва потенциал да отнеме преимуществото на Лондон като център на капиталовите пазари в Европа. Търговията с акции в ЕС избяга от Лондон и се насочи към центрове в ЕС, включително холандския град, в първия ден извън единния пазар в началото на 2021 г. Съобщението в сряда на полската компания показва, че първичните публични предлагания може също да се насочат към градове, където търговията с европейски акции е по-оживена.

„Гледайки към опциите и фондовите пазари, Амстердам изглежда много привлекателен, защото сега Euronext Amsterdam се превръща в предпочитана от технологичните компании фондова борса за листване“, казва Рафал Бржоска, главен изпълнителен директор на InPost.

„Там, където в миналото Лондон беше дестинация по подразбиране, можем да видим изникването на Амстердам като ново неутрално място за IPO-та, със сигурност за компании от Централна и Източна Европа“, допълва Андреас Бернсторф, ръководител на капиталовите пазари в Европа в BNP Paribas, която е консултирала InPost за сделката.

„Този процес беше ускорен от Brexit, но също така и от регулаторните предимства на Амстердам в сравнение с Лондон. Смятаме, че това ще продължи“, казва Бернсторф. Лондон Лондон

Euronext Amsterdam, която е част от група фондови борси на Стария континент, е приела само две IPO-та миналата година, доста по-малко в сравнение с 36 в Лондон, сочат данни на компанията Dealogic. Но една от холандските сделки за кафе конгломерата JDE Peet беше най-голямото листване в Европа миналата година с набрани 2,3 млрд. евро, най-голямото от 2018 г. насам. Сделката в ерата на блокадата през май беше първото листване с набрани над 1 млрд. евро, осъществено виртуално, като роудшоуто продължи само три дни спрямо обичайните 14 дни. Около 90 на сто от инвестициите по сделката дойдоха от инвеститори извън Холандия.

Гъвкавостта и международният обхват за големи сделки са доказателство, че холандският финансов център може да поеме трансакции, които иначе биха се насочили към Лондон.

Рене ван Влеркен, ръководител на листванията в Euronext Amsterdam, казва, че вниманието му е насочено към привличането на листвания и ликвидност за цялата мрежа на Euronext, която обхваща страни като Франция, Португалия и Белгия, а не само Холандия.

Дългогодишната доминация на Лондон в европейските финанси далеч не е свършила, въпреки че градът е изправен пред предизвикателства, казват анализатори.

„Лондонската фондова борса остава най-международната борса за емитенти на акции и облигации, трейдъри и инвеститори и продължава да е предпочитан финансов център за емитиране и търгуване в рамките на паневропейската часова зона“, казва говорител на London Stock Exchange. Борсата призовава правителството да промени правилата за листвания, за да направи града по-привлекателно място за бързо растящи компании.

Но за компании, гледащи извън Великобритания, банкерите смятат, че Амстердам може да има предимство пред европейските центрове. „Изборът на Париж или Франкфурт е по-скоро за придаване на тежест“, казва банкер, запознат със сделката на InPost. Минималните разлики в правилата за листване и управление в Европа накланят везните в полза на Амстердам, добавя той.

Според Ван Влеркен компаниите са започнали да гледат отвъд Лондон преди финализирането на Brexit. „Говорим с емитенти от Израел и от Африка, които преди, ако трябваше да се листват в Европа, щяха автоматично да отидат в Лондон. Тук има традиция и история. Но това вече се променя“, казва той.

„Все повече компании извън Европа, обмислящи листване, гледат сериозно на Euronext като на алтернатива на Лондон“, допълва Ван Влеркен.

Финансовият сектор в британската столица на практика работи в условията на Brexit без сделка, след като Великобритания и ЕС не успяха да постигнат споразумение за взаимно признаване на стандарти и регулации преди страната да напусне единния пазар и митническия съюз в края на 2020 г. Този резултат беше очакван от финансовите институции от двете страни, така че не създаде голяма бъркотия. Делът на ЕС в търговията с акции обаче отлетя от Лондон за една нощ, напомняйки колко бързо могат да се променят установени норми в търговията.

За акциите на двойно листнатата JustEat, например, около 66% от регулярната търговия се насочи към Амстердам миналата година. Този дял вече надхвърли 80 на сто. Промяната в ликвидността помага за привличането на нови листвания, казва Ван Влеркен.

В сряда JustEat съобщи, че замразява планове за делистване от Холандия и се съсредоточава върху Великобритания. Компанията прави преглед на всичките си листвания, тъй като американските правила изискват от компанията да се търгува и на американска борса след придобиването миналата година от Grubhub за 7,3 млрд. долара.

Ван Влеркен смята, че тласък за Холандия заради липсата на взаимно признаване на стандарти и регулации ще бъде мимолетен. „Взаимните ползи са твърде големи, за да бъде откъснат Лондон в дългосрочен план. В крайна сметка ще има някакво решение“, казва той.

Великобритания обаче вече показва, че иска да следва собствен път във финансовите услуги, откъсвайки се от практиките и правилата на ЕС. Тя планира да върне търговия на швейцарски борси обратно в Лондон, скъсвайки със забрана в съюза, която беше наложена преди пълното отделяне от блока през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още