IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz с 15% ръст на тримесечната нетна печалба

Оперативната печалба на най-големия застраховател в Европа достига 2,84 млрд. евро след по-ниските изплатени обезщетения през второто тримесечие

15:09 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският застраховател Allianz спечели повече през второто тримесечие въпреки продължаващите слабости на облигационния фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCO), след като застрахователният бизнес получи подкрепа от по-ниските изплатени обезщетения и от еднократен приход от продажбата на активи, пише MarketWatch.

Нетната печалба на най-големия застраховател в Европа по размер на пазарната капитализация се повишава с 15% на годишна база до 2,02 млрд. евро от 1,76 млрд. евро, колкото бе през второто тримесечие на миналата година. Това е доста над очакванията на анкетираните от Dow Jones Newswires анализатори за печалба в размер на 1,83 млрд. евро.

Оперативната печалба на Allianz се покачва с 2,6% до 2,84 млрд. евро, като се размина с малко с прогнозите за ръст до 2,92 млрд. евро. Това се случва, след като подобрението при имущественото и общото застраховане не беше достатъчно, за да засенчи слабия принос на управляващото дружество и операциите по животозастраховане и здравно застраховане.

Още през май Allianz предупреди, че ще отчете още 200 млн. евро ръст на оперативната печалба заради продажбата на бизнеса на дребно на американското си поделение Fireman’s Fund на ACE Ltd. Продажбата бе факт през април.

Германската компания съобщи, че е напът да достигне заложената горна граница на оперативната печалба за тази година между 10 млрд. и 10,8 млрд. евро. Към края на шестмесечието Allianz вече реализира 5,70 млрд. евро от целта.

Бизнесът на компанията за управление на активи включва най-големия облигационен фонд в света PIMCO и по-малкия конкурент Allianz Global Investors. Развитието на бизнеса с управление на активи се следи зорко след турбуленциите миналата година заради напускането на съоснователя и главен инвестиционен директор Бил Грос.

Тримесечните отливи на PIMCO продължават да тежат на тримесечните резултати, въпреки че намаляха от началото на тази година. Въпреки това светлина в тунела все още не се вижда. През второто тримесечие приносът на управлението на активи за тримесечната оперативна печалба на групата спадна с 25% до 505 млн. евро от 676 млн. евро преди година. Понижението идва след спада от 14 на сто през първото тримесечие.

Към края на юни групата на Allianz управлява активи за 1,81 трлн. евро, което е с 6,3% по-малко спрямо края на март 2015 г. Но сравнени с края на 2014 г. и второто тримесечие на миналата година, активите са без промяна.

Оперативната печалба от животозастраховане и здравно застраховане се смъква с 13% на годишна база до 853 млн. евро основно заради по-ниски инвестиционни маржове в Германия и увеличаване на резервите в Южна Корея.

В България Allianz осъществява банкови дейности чрез Алианц Банк България, общо застраховане чрез Алианц България и животозастраховане чрез Алианц България Живот.

През първото полугодие банката увеличи нетната си печалба с 39,5% до 15,787 млн. лв., а активите – с 5,67% до 2,304 млрд. лв., разкриват надзорните отчети на Българска народна банка. Алианц Банк България е 11-а по обем на активите към края на юни.

Общозастрахователният бизнес на Алианц България расте с 8,94% до премийни приходи за 56,545 млн. лв. към края на май, откогато са актуалните данни на Комисията за финансов надзор. Дружеството е пето по пазарен дял на общозастрахователния пазар.

С 26,7% Алианц България Живот пък е първо по пазарен дял на пазара на животозастраховки. Към края на май дружеството бележи повишение на брутните премийни приходи със 17 млн. лв., или с 58,3%, до 46,159 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още