IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz обмисля да съди Volkswagen заради срива на цената на акциите

По данни на Thomson Reuters застрахователят вероятно е загубил около 8,6 млн. евро заради скандала с вредните емисии в автомобилния гигант

10:46 | 09.03.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската застрахователна компания Allianz възнамерява да съди Volkswagen заради резкия спад в цената на акциите й, настъпил в резултат на скандала с вредните емисии, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимен източник, запознат със случая. 

Планираното от Allianz Global Investors (AGI) дело представлява първият подобен случай от страна на влиятелна германска компания срещу националната автомобилна икона, която се опитва да се възстанови от най-големия в корпоративната си история скандал.  

AGI поясни в изявление във вторник, че не е подала иск срещу VW към днешна дата, но обмисля подобен. „В ролята ни на мениджър на активи наше задължение е оценката на потенциалните искове срещу участници на капиталовия пазар и, ако е необходимо, да действаме в най-добрия интерес за нашите инвеститори", се казва в изявлението. „А една потенциалната компенсация ще бъде в полза на фонда".  

Ако бъде успешно за Allianz, делото ще създаде допълнителни финансови проблеми за Volkswagen.

Откакто скандалът с манипулираните данни за емисиите избухна през септември, акциите на VW поевтиняха с 31%. По данни на Thomson Reuters Allianz Global Investors държи 0,06% от преференциалните акции на VW и едва 10 000 обикновени акции, което означава, че застрахователят вероятно е загубил около 8,6 милиона евро.

Междувременно стана ясно, че мащабът на съкращенията в автомобилния гигант зависят до голяма степен от размера на глобите, които американските власти ще наложат. 

Ако жизнеспособността на Volkswagen бъде застрашена от безпрецедентно финансово наказание, това ще има драматични социални последици“, заяви Бернд Остерло, председател на работния съвет в компанията, пред 20 000 служители във Волфсбург.

 Автомобилният гигант вече е изправен пред десетки дела от частни лица в Германия. Много по-голяма заплаха за финансовото състояние на компанията обаче представлява съдебният процес в САЩ, където властите съдят VW за 46 милиарда долара заради нарушаване на законите за околната среда.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Що тогава така остро се изказваш по адрес на костенуркаджиите?И кво ти пука за Allianz Global Investors?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
И кое по-точно не е розаво? Кои осигурени? То правиш ли разлика между ПОД Алианц България и между Allianz Global Investors ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Май от Алианц гледат да насочат гнева на акционерите и осигуряващите се в друга посока щото положението хич не е розово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 8 години
Ха така: БОЙ по подлите костенуркаджии, проклетидаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още