IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алианс срещу Стефан Льовен прокара предложение за вот на недоверие в Швеция

Гласуването ще се проведе на 21 юни

20:23 | 17.06.21 г.
<p>
	Премиерът на Швеция Стефан Льовен. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Швеция Стефан Льовен. Снимка: архив Ройтерс

Крехката управляваща коалиция в Швеция изглежда все по-нестабилна, след като лявата партия, която не е част от правителството, спечели подкрепата на консервативната опозиция, за да прокара предложение за вот на недоверие срещу премиера Стефан Льовен, предава Bloomberg.

Изглежда левицата си е осигурила и подкрепата на умерените, християндемократите и шведските демократи, за да свалят коалицията на малцинството на Льовен.

Това се превръща в най-сериозната заплаха за шведското правителство, сформирано след неубедителния резултат от изборите през 2018 г., посочва информационната агенция.

Спорът се съсредоточава върху плановете на социалдемократите на Льовен да позволят на наемодателите да начисляват пазарни цени за нови апартаменти, отдавани под наем. Левицата отхвърля предложението, което според нея изолира наемателите, които правителството трябва да защитава. Консервативните партии пък се възползват, защото искат Льовен да си отиде, макар че традиционно подкрепят дерегулацията.

Вотът на недоверие трябва да се проведе на 21 юни. Ако успее, коалицията от социалдемократи и зелени, управляваща вече 2 години и половина, ще бъде свалена.

„Това е сериозно и има голяма вероятност да бъде гласувано недоверие“, казва Джени Мадестам, доцент по политически науки в Шведския университет по отбрана.

Министър-председателят може да избере и опцията предсрочни избори, допълва тя. „Стефан Льовен не се е отказвал от обявяването на предсрочни избори и преди, така че няма да ме изненада, ако отговори на огъня с огън“, посочва още тя.

Има шанс Льовен да успее да сключи и сделка в последния момент, за да накара левицата да отстъпи, но възможностите му са ограничени. Неговата коалиция разчита на продължаващата подкрепа на левицата, която е прорегулираща, и на по-консервативна фракция, която иска дерегулация.

"Вероятно през следващите дни ще има преговори между правителството и лявата партия", казва Торбьорн Исаксон, икономист в Nordea в Стокхолм. „Вероятният сценарий е, че тези преговори ще доведат до компромис, което от своя страна означава, че левицата ще се въздържи при гласуването“, допълва той.

Кроната отслабна с 0.6% спрямо еврото и падна с 1.1% спрямо долара в четвъртък. „Не е съвсем малко вероятно търговията с крони да започне да отразява политическата несигурност“, коментира и Йеспер Петерсен, анализатор в Danske Consensus в Стокхолм. „В краткосрочен план определено това може да тежи върху кроната“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още