IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Навални е напуснал Русия

Разрешението за преместването е било дадено, след като съпругата на опозиционера е отправила директна молба към президента Владимир Путин

10:18 | 22.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексей Навални. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Алексей Навални. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският опозиционер Алексей Навални е напуснал Русия в ранните часова на събота, за да получи медицински грижи в Германия, след като се предполага, че е бил отровен. Преместването стана факт, след като съпругата му отправи директна молба към президента Владимир Путин.

Лекуващите го лекари в град Омск са одобрили транспортирането на Навални след консултации с германските си колеги, съобщи руската агенция РИА Новости, цитирана от Bloomberg.

Разрешението за преместването на опозиционера е коренна промяна в позицията на медиците от Омск, който преди това отказваха да го освободят с довода, че състоянието му е прекалено нестабилно, за да му бъде позволено да пътува.

Навални вече е в Берлин, където ще бъде настанен в болница Charité, съобщи ВВС по-рано днес. Неговата съпруга Юлия Навалная е отправила директна молба към Путин, за да позволи преместването на съпруга й.

В четвъртък бе съобщено, че известният критик на руската власт е приет в болница с подозрения за отравяне. Мъжът е трябвало да бъде свален от полет за Москва в сибирския град Омск. Според неговата говорителка Кира Ярмуш през този ден той е приел единствено чай преди полета.

Критиките на Навални към правителството и най-вече към президента Владимир Путин му създадоха множество врагове през годините. Това не е и първият опит да бъде отровен. През миналата година Навални бе преместен от ареста в московска болница с диагноза „остра алергична реакция“, когато също имаше съмнение, че е направен опит той да бъде отровен. Политикът бе под стража през лятото на 2019 г., когато беше осъден по бързата процедура на 30 дни затвор за призиви за неразрешени митинги в Москва. Причина за тях беше решението на властите в руската столица да не допуснат много от независимите кандидатури за градски съветници и кметове на местните избори през септември. 

Според главния доктор на болницата в Омск Александър Мураковски опозиционерът страда от проблеми с метаболизма, съобщи по-рано руската агенция „Интерфакс“. Според него са били открити следи от индустриален химикал по дрехите и пръстите на Навални.

В петък обаче говорителката му публикува видео, от което става ясно, че според друг доктор направените тестове не са показали наличие на токсини.

Случаят на Навални предизвика широк обществен и политически отзвук. Германският канцлер Ангела Меркел, която в четвъртък проведе разговор с френския президент Еманюел Макрон, заяви, че Германия ще настоява да станат ясни причините за състоянието на Навални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Защо финансов сайт в БГ пуска 10 статии дневно за някъв руски блогър....а да питам $КОЙ? плаща за това безобразие и позор?!?и друго да ви кажа от руските сайтове го виждам, Навални никога няма да е нещо повече от блогър в Русия. Сега ще мине на 2000 евра политически пари на месец. ще си купи кола, ще дрънка доживот колко е готина Германия....ще трови с пропагандни трикове изгладнели и слабоинтелигентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
мда и скоротечно отравяне у Лондон щот те там най-мноо *** от Новичоци и казачоци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
По живо и здраво! Казвам го искрено, без ирония. Да не го мислим, има кой да се грижи за него на Запад. Нас няма кой да забележи вече 45 дни, уж под предлог, че не се месят в работата на други държави. ДА БЕ! Освен когато им изнася. Толкова е очевАдно. Те не знаят, че с тази ненамеса режат клона, на който седят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още