IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Милер остава още пет години начело на "Газпром"

Въпреки слуховете в Русия председателят на Съвета на директорите на "Газпром" беше преизбран единодушно за нов мандат

12:06 | 25.02.21 г. 7
<p>
	<em>Алексей Милер. Снимка: Газпром</em></p>

Алексей Милер. Снимка: Газпром

Алексей Милер остава начело на "Газпром" за още пет години, става ясно от съобщение на газовия гигант. Той заема този пост от 2001 година и в Русия през последните месеци се спекулираше, че изтичащият му мандат ще бъде последен.

Договорът на Милер, изтичащ на 31 март 2021 година, ще бъде продължен с още пет години, съобщават обаче от "Газпром" след заседание на Съвета на директорите. Решението е взето единодушно.

Нито един от директорите на държавните енергийни компании в Русия не може да се похвали с такова управленско дълголетие. Близкият съратник на руския президент Владимир Путин - Игор Сечин, е начело на "Роснефт" от 2012 година, а Николай Токарев, който оглавява "Транснефт", е от 2007 г. на своя пост.

Според източници на "Комерсант" точка в кариерата на Милер в "Газпром" трябваше да сложи финализирането на проекта "Северен поток 2". За оставката му подсказвало и напускането на негови заместници и ръководители на звена в "Газпром" в периода 2019 - 2020 г.

Алексей Милер се познава с Владимир Путин още от работата си в кметството на Санкт Петербург през 90-те години на миналия век. Роденият през 1962 година икономист замени начело на "Газпром" знаковия Рем Вяхирев, който заедно с Виктор Черномирдин основава газовия гигант през 80-те години на миналия век.

Последната официална среща на Милер с руския президент Владимир Путин е онлайн и се проведе на 19 януари 2021 година. От стенограмата на Кремъл се вижда, че двамата обсъждат зимната обстановка и доставките на природен газ, както и плановете за развитието на "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
този не може да излети от поста си, защото Газпром са си отделна групировка и самостоятелна бойна единица, наследство от Черномидрин .... но доста яки защото Роснефта им продаде активите от Венецуела, а Роснефт са от 5тата колона със Сечин .... Според мене гледай военните, те ше са на власт ей там е постата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Даже не смятам да ти отговарям колко езика знам, толкова не си ми на нивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Ако знаеше поне руски и ти можеше да си " експерт". Като си мaлoyмен, другите ще са "експерти". Щели да борят дълга с хибридни облигации, да си купиш! : "Долг Газпрома по итогам 2020 г. будет примерно втрое выше EBITDA. Замначальника финансово-экономического департамента газовой монополии Алексей Фиников в ходе телеконференции 30 ноября назвал этот уровень некомфортным, но контролируемым. На комфортный показатель когда отношение долга к EBITDA колеблется в диапазоне 12 компания намерена выйти к концу 2021 г., уточнил он. По словам Финикова, Газпром работает над снижением долговой нагрузки, в частности, за счет новых финансовых инструментов, гибридных облигаций, а также ограничения объема новых заимствований."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Керванът без съмнение си върви.Към ръба на урвата с уверени стъпки. И както Джуджака се кани да обитава Кремъл до 2036 год, ще копаят дъното със страшна сила ,както е казал поетът..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Тук се изказват най-големите експерти - ефрейторчето и други разни. Обаче докато кучетата/експертите лаят, керванът си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
За сметка на това обаче, направи общата задлъжнялост на газпром по-голяма от капитализацията. Последнат цифра която съм виждал бе 104%. Успя да доведе компанията до годишна загуба за 2020 година. Несъмнена руска пообеда. След още една две такива победи и газпром може и да го няма. Не че нещо трагично ще се случи, просто путии обкръжение може да предпочетат да го разкостят, вместо да му плащат задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Ако Газпром беше нормална частна корпорация в нормална държава, този досега щеше да излети сто пъти от поста си.Спомням си го как се пънеше преди 15 години как Газпром щяла да е първата корпорация в света с над 1 трлн.$ пазарна капитализация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още