IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aldi, Ikea, KLM... Кои са клиентите на Wirecard?

Сметките на клиентите на банката са обезпечени от фонда за гарантиране на депозитите на частни банки - до общо 19,7 млн. евро на клиент

17:01 | 26.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Фалитът на германския финтех играч Wirecard първоначално няма да има последствия за клиентите на търговеца на дребно Aldi. „Aldi Süd е договорен партньор на Wirecard Bank AG, която има пълен германски банков лиценз, под надзора на Федералния орган за финансов надзор (BaFin) е и не е част от планираното производство по несъстоятелност", заяви дискаунтърът пред Die Welt. Сътрудничеството с банката е ограничено до обработка на плащания с кредитни карти и бизнес с подаръчната карта Aldi, пояснява още търговската верига.

„Досега няма промени за нашите клиенти и в двете направления. Както обикновено при Aldi Süd, можете да плащате с кредитните си карти, както и да осребрите вашите подаръчни карти Aldi. Кредитът върху картите е сигурен и покрит", заявиха от компанията.

Aldi е била в контакт с Wirecard, за да изясни въпроса, но от веригата не коментираха спекулации за по-нататъшния курс на отношенията.

Aldi е първият германски търговец, който се изказа в рамките на скандала с Wirecard. Досега се говореше само за азиатски компании, които обявиха, че възнамерява да прекратят бизнес отношенията си с компанията. Азиатската услуга за споделяне на пътувания Grab - конкурент на Uber – замрази плана си за обработка на всички плащания чрез Wirecard.

Според по-ранна информация от групата над 300 000 търговци по света използват системата на Wirecard за трансакции с кредитни карти. Предвид фалшифицирането на финансовия отчет в Азия е съмнително дали това число е вярно.

В Европа сред клиентите са компании като Aldi, Ikea и KLM. Сега те вероятно ще потърсят други партньори.

В четвъртък Wirecard подаде заявление за фалит. В баланса на компанията липсват най-малко 1,9 милиарда евро.

Wirecard-Bank обаче не е засегната от този фалит. От тази седмица обаче тя се проверява от специален представител на финансовия надзор  BaFin.

Освен всичко друго, целта е да се предотврати изтичането на пари от банката към групата. Сметките на клиентите на банката са обезпечени от фонда за гарантиране на депозитите на частни банки - до общо 19,7 милиона евро на клиент.

Сега ще бъде от съществено значение как ще се държат компаниите с кредитни карти. Visa и Mastercard все още не са коментирали темата по същество.

„Стабилността на платежната екосистема винаги е нашата основна грижа", казва Visa. „Ние наблюдаваме внимателно текущото развитие и оценяваме всяка нова информация веднага щом стане известна“. Приоритетът ще бъде поддържането на целостта на платежната система и защитата на клиентите.

От Mastercard поясняват, че внимателно наблюдават ситуацията. Говорител заяви: „Нашият приоритет е да гарантираме, че хората могат да продължат да използват своите карти. Ще продължим да работим с всички страни и сме готови да предприемем каквото и да е необходимо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Фин тех, Фин-тех, и накрая ги финтираха, както Стоичков защитата финтираше.Както е казвал покойния вече Пол Волкър - най-голямото откритие във банковото дели е банкоматът. Другите те финтират. Ама той и банкомата може да те финтира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още