IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако ЕК приеме идеята за газов хъб, България ще инвестира още в старите трасета

Докато България чака заслужено да бъде приета в Шенген, идеята за свободно движение на хора се промени, заяви премиерът Бойко Борисов

15:30 | 15.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако Европейската комисия (ЕК) приеме идеята за изграждане на газов хъб до Варна, България ще инвестира в още тръби по старите трасета. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференция за енергийната сигурност в столицата, на която присъства и комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович. 

"Години наред финансово-икономическата тема беше основна в Брюксел, както и ситуацията в Гърция. Още преди това да се е разминало, дойде бежанската вълна. В момента много от държавите в ЕС имат спорни позиции и не приемат еднозначно проблема", заяви Борисов.

Той коментира, че докато България е чакала заслужено да бъде приета в Шенген, идеята за свободно движение на хора се е променила и някои държави въвеждат граничен режим. Това е не по-малко тежко от кризата в предходните години, смята премиерът.

Борисов подчерта, че въпросите за енергийната сигурност и енергийните доставки, както и интерконекторните връзки излизат на преден план в дневния ред на Европа и вече са не по-малко важни от проблемите с финансовата криза и бежанската вълна.

Той коментира, че се е срещнал с представители на Total, OMV и Repsol, които планираха проучвателни сондажи в блок „Хан Аспарух“ в Черно море. Големите колебания в цените на газа и петрола по световните пазари прави неизгодна инвестицията в проучванията, отбеляза Борисов.

“Ние заварихме енергийни проекти, които за съжаление не бяха във вид, в който да могат да бъдат изпълнени. Надявам се сега при това, което правим с ЕК, да стигнем до по-ясни позиции. Днес с г-н Шефчович и неговия екип дебатираме няколко часа по тези теми. България има няколко въпроса, които трябва да бъдат решени в пакет, и аз се радвам, че ЕК не гледа на тях поотделно“, каза още Борисов.

Към днешна дата нямаме нито един писмен документ, че „Южен поток“ е прекратен, каза още той. По думите му „хиляди тръби стоят във Варна и Бургас и компанията си движи разрешителните“, които е необходимо да бъдат издадени от България. Има съдебни решения, че се бавим с издаването на разрешения, каза още Борисов.

По думите му проблемът, заради който срещу България започна наказателна процедура – заради Третия либерализационен пакет и непрозрачния конкурс, вече не съществува.

Борисов повтори за пореден път идеята си да бъде направен газов хъб до Варна – или газоразпределител на територията на България. Надявам се в следващите седмици да имаме яснота за газовия хъб, разписани въпроси и отговори, допълни той.

Премиерът подчерта, че в случая са важни интерконекторните връзки с Гърция, Румъния и Сърбия. Някои от тях вървят добре, други не, допълни той.

Борисов заяви още, че се надява в неделя в Гърция да бъде излъчено стабилно правителство, за да продължи работата по връзката с южната ни съседка. Той смята, че трябва да има също и връзка от Хърватия, през Сърбия към България.

Отбелязвайки, че за България са важни коридорите от Азербайджан и Туркменистан, премиерът се застъпи за възстановяването на Набуко, като горивото по думите му може да минава през газовия разпределител.

Булгаргаз е вложил средства в модернизацията на компресорни станции. „Имаме готовност, ако идеята за газов хъб се приеме от ЕК, България ще инвестира в още тръби по старите трасета. След това до няколко години ще си избием парите от транзитните такси. Няма да имаме проблем с Третия либерализационен пакет. На този хъб са добре дошли всички големи и малки компании по света – една борса, на която ще може да се търгува газ“, каза премиерът.

Въпреки настояването на българската страна за газовия разпределителен център, Марош Шефчович заяви, че е важно да се създаде мрежата от газови връзки и след това може да се говори за газов хъб.

Инфраструктурата е необходима за съществуването на такъв център, както и наличието на разнообразни източници на газ и приоритетите са в тази насока. Държавите от региона безспорно трябва да имат достъп до този център и да съдействат за създаването му, каза той.

По нашумялата напоследък тема за „Северен поток“ Шефчович коментира, че е важно всички проекти от този мащаб да отговарят на европейското законодателство.

Шефчович допълни, че Иран може да играе важна роля при енергийните доставки.

В контекста на конфликта в Украйна ръководството на ЕС разгледа в по-глобална перспектива създаването на единен интегриран енергиен пазар. Убеден съм, че България може да е една от страните, които ще се възползват от въвеждането на енергийния съюз. Тя ще спечели от газификацията, от ново проектиране на енергийната мрежа. Тя става един естествен център, заяви Шефчович.

Той настоя в Европа да бъдат премахнати техническите и административните бариери, за да стане енергията свободна движеща се единица. Надявам се регулаторите да говорят в един глас и да премахнем изкуствените бариери, за да постигнем единен пазар, каза той.

„Когато говорим за енергийната стратегия на ЕС, трябва да гледаме на темата не само чисто експертно. Трябва да интегрираме въпроса за изменението на климата и да имаме по-общ подход с тази стратегия, както и да повишим енергийната ефективност“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Въпреки настояването на българската страна за газовия разпределителен център, Марош Шефчович заяви, че е важно да се създаде мрежата от газови връзки и след това може да се говори за газов хъб."Пхааахахаха...! Първо създайте газовите връзки, та да можете да купувате газ от Гермония, а после си правете хъбове, пъбове, ръбове и пр.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Заслужено? Казали са - корупцията... Да видим какво ще се говори, когато приемат само Румъния:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още