АЦБ сигнализира, че скоро може да повиши лихвите

Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

АЦБ сигнализира, че скоро може да повиши лихвите

14.09.2017 14:54

Английската централна банка (АЦБ) заяви, че може да има нужда от понижаване на стимулите в близко бъдеще, но запаси основната си лихва без промяна, съобщи Bloomberg.

Комисията по парична политика е гласувала със 7 гласа „за“ и 2 „против“ запазване на ставката на рекордно ниско ниво от 0,25%, с което оправда очакванията. Иън Маккафърти и Майкъл Сондърс са двамата икономисти, които са поискали затягане на паричната политика с 25 базисни пункта.

Мнозинството членове на комисията смятат, че ако икономиката се развива спрямо прогнозите, „известно оттегляне на паричните стимули би било подходящо през идните месеци, за да може инфлацията устойчиво да се върне към целевото ниво“. 

Банката очаква инфлацията да надвиши 3% следващия месец и да остане над 2% в продължение на години. Според икономистите от АЦБ ръстът на БВП през третото тримесечие ще бъде 0,3%.

От АЦБ повториха предупреждението си от август, а именно – че паричната политика може би ще трябва да се затегне повече, отколкото пазарите очакват. Освен това всяка повишение на лихвите ще бъде с плавен темп и до ограничено ниво.

За инвеститорите затягането на паричната политика стана по-вероятно във вторник, когато бяха публикувани данни, че инфлацията се ускорява до 2,9% през август. Преди днешното решение пазарите смятаха, че има 80% вероятност да видим повишение на лихвите през февруари.

Рубрики
Kъм пълната версия