IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Стойчев: Инвеститорите все повече се влияят от ходовете на политиците

Размествания в настроенията в ЕЦБ и Фед ще окажат влияние върху пазарите до края на годината, прогнозира главният дилър на DeltaStock

08:10 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Андрей Стойчев, Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Андрей Стойчев, Bloomberg TV Bulgaria

Промени в посока към промяна на лихвената политика и на Европейската централна банка (ЕЦБ), и размествания в настроенията за паричната политика в САЩ, което очаквам до края на годината, неминуемо ще окажат влияние върху капиталовите пазари, каза в интервю за Investor.bg Андрей Стойчев, член на Управителния съвет и главен дилър на DeltaStock.

По думите му изминаващата 2017 г. определено е поредната година с ръстове и най-високи нива на водещите индекси в САЩ, пък и в Европа. Международните пазари обаче бяха белязани и от не един световен конфликт. Според него обаче хоризонтът на инвеститорите би трябвало да е малко по-дългосрочен и да не се влияе от моментни движения на пазарите.

„Цикълът на пазара и като цяло на икономиката говори, че нито един актив, било то акции и индекси, имоти или други  инвестиционни инструменти, не се представя винаги по един и същи начин. Разговори за промяна на лихвите в САЩ и опитът за разместване на пластовете в ЕС и еврозоната, покрай новите политици в лицето на Макрон, оказват голямо влияние на пазарите и инвеститори, трейдъри и спекуланти внимават изключително много в тази посока. Ситуацията започва да се променя и всички все по-внимателно следят ходовете на политиците“, коментира финансистът.

Като определящи за движенията на пазарите той открои напрежението между Северна Корея и САЩ, което също води до сътресения на капиталовите пазари, кризите в Близкия изток, които влияят на петрола и на цели икономики, противоречията между европейските автомобилопроизводители. 

„Всички тези миниконфликти влияят директно на пазарите. В същото време някои компании започват да изместват цели държави, защото са наистина огромни, като Google, Facebook, Apple, BMW – те наистина имат страшно много влияние“, коментира Стойчев.

По думите му все повече хора инвестират на капиталовите пазари. Според него не можем да подминем и ръста, който наблюдаваме на локално ниво на пазара на имоти. „Проблемът там е, че пазарът на имоти не е толкова ликвиден, а инвестицията носи немалко рискове, както и по-високи разходи, което го прави не толкова атрактивен. От друга страна, инвестицията в имот изисква притежаването на голяма сума пари“, смята той.

По негово мнение модерни тази година са криптовалутите. Той обаче апелира към всички на този пазар да бъдат много внимателни. „Пазарът е много млад, не чак толкова ликвиден  и с голяма волатилност. Виждаме движения от 10-20%, които могат да доведат и до големи загуби“, предупреди Стойчев. Според него еуфорията по криптовалутите се дължи на алтернативата, която дават те. „Промяна на статуквото. Този пазар олицетворява желанието на масата хора да загърбят конвенционалните инвестиционни схеми. Най-голямото предимство на блокчейн технологията е избягването на посредниците, тоест намаляването на разходите за крайния потребител. Това може би е една от причините да има толкова силен интерес“, заяви Стойчев.

„В същото време при ръстове на капиталовите пазари и пазара на имоти в цяла Европа и Щатите, с фондове с много добри резултати, все по-трудно и трудно идва решението на инвеститора да влезе ли в такава инвестиция. Това кара инвеститорите да търсят алтернативи и мисля, че криптопазарът е такава алтернатива и тези напоследък контролируеми публични предлагания на криптовалути допълнително разсейват инвеститорите и те започват да поглеждат към такъв тип пазар“, обясни той. Според него дори и малка част от капитала на пазарите да се премести в криптовалутите, ще доведе до доста интересни движения.

По думите му през 2018 г. алтернативите и доходоносните активи ще останат най-интересни за инвеститорите, които, разбира се, ще продължат да търсят диверсификация. „Именно затова ми харесват капиталовите пазари, защото там можете да инвестирате в различни икономики, в различни сектори и дори различни активи като акции, индекси, ETF-и и други инвестиционни продукти, които позволят да диверсифицираш добре портфейла. Това, което се случва като конфликти, зародили се в различни места по света, е като бомба със закъснител. При ескалация на някой от тях определени икономики или сектори биха пострадали, а ако сме решили да инвестираме всичко, което имаме, точно в този сектор, за нас ще има много лоши последствия“, каза още Стойчев.

По думите му криптовалутите ще продължат да бъдат търсени, защото предлагат висока доходност, но финансистът предупреди, че инвеститорът трябва да бъде много внимателен, защото обикновено голямата доходност крие и голям риск.

Една от алтернативите за по-нисък риск, които предлага DeltaStock, е новата инвестиционна сметка „Delta Smart”. “Предлагаме продукт за по-голям кръг инвеститори, като се опитваме той да бъде достъпен за повече хора, които имат ресурса, възможността и желанието да инвестират на едни доста добре развиващи се пазари в развитите страни - в региони в Европа, САЩ, както и в метали като злато и сребро, които са много популярни.

Сметката е уникална по рода си и досега на пазара не е имало предлагане на деривати под формата на акции, индекси, ETF-и, злато и сребро, които да се търгуват без маржин, тоест клиентите, трейдърите и инвеститорите да не могат да се възползват от някакъв лостов ефект. По-скоро те ще могат да инвестират толкова, колкото имат като средства. Това ограничава до голяма степен редовно прекомерните рискове, пред които се изправят инвеститорите, инвестирайки много повече от това, което имат. Това е добре за дългосрочни инвестиции и позволява на нас като компания да предложим продукт, който да бъде без комисиони и лихви. Единственият разход е спредът между цена купува и продава“, обясни Стойчев.

„Заложили сме такива прагове, че да можем да се насочим към възможно най-голям кръг от хора, които под една или друга форма не са имали възможност да инвестират. Да инвестираш на капиталовите пазари като инвестиция, а не спекулация, определено не е лесно“, заяви дилърът на DeltaStock. Минимумът за откриването на такава сметка е 1000 евро, което според него е един изискуем минимум, за да можеш да инвестираш на капиталовите пазари, тъй като акциите на някои големи компании достигат цена от няколкостотин лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още