IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90 млрд. евро е цената на преврата за турската икономика. Засега

Страната е загубила 840 млн. долара от спада на руски туристи през полугодието

14:05 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Туристи отпочиват на плажа в Анталия. Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Туристи отпочиват на плажа в Анталия. Снимка: Архив, Ройтерс

Около 300 млрд. турски лири (близо 90 млрд. евро) е цената за турската икономика досега от опита за преврат на 15 юли, заяви турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи, цитиран от Hurriet.

По думите на министъра финансовите пазари са "дали много добър урок" след преврата.

"Ако превратът беше в друга страна, тези пазари нямаше да отворят цяла седмица. В Турция в петък имаше опит за преврат, а в понеделник банките, борсите, пазарите за стоки, търговските центрове бяха отворени. Лихвите не скочиха прекомерно. Борсата отбеляза само умерен спад. Няма нужда от ревизиране на данните за растежа и стойностите за износа", каза Тюфенкчи.

Министърът отбеляза обаче, че сметката, която турската икономика ще плати заради преврата, възлиза на 300 млрд. турски лири по досегашните изчисления, но е възможно да нарасне. 



Той изтъкна и последствията за туризма, който още преди опита за преврат преживяваше труден период заради тероризма и кризата с Русия и изрази очакване обаче, че и този сектор ще се съвземе в предстоящия период.

През първата половина на годината Турция е загубила 840 млн. долара заради спад в туристическия поток от Русия, съобщава междувременно РИА „Новости“, позовавайки се на данни на Асоциацията на туроператорите в Русия.

През миналата седмица асоциацията съобщи, че броят на руските туристи, почиващи в турските курорти, през първата половина на годината е с 87% по-малък - до 184 хил. души в сравнение с 1,5 млн. души през същия период на 2015 г.

През първата половина на година чартърните полети от Русия до Турция бяха забранени, като се извършваха само редовни полети. На руските туристически агенции беше забранено да продават екскурзии до Турция, а руснаците можеха да посетят страната единствено като „независими туристи“. 

„От спада в туристическия поток с 87% през тази година Турция е загубила 840 млн. долара . От началото на годината приходите от туризъм на страната са в размер на 9 млрд. долара в сравнение с 12,6 млрд. долара през същия период на миналата година“, съобщи Асоциацията.

Така приходите от туризъм през първите шест месеца от годината намаляват с 28,6%. Само през второто тримесечие приходите от туристи спадат с 35,6% до 5 млрд. долара, което е най-ниското ниво от 1999 г. насам, показват данните на турския статистически институт.

Според анализатори такъв рязък спад в приходите се дължи на влошената сигурност и огромния спад в руския туристически поток.

Според експерти в края на тази година загубите за туристическата индустрия в Турция ще бъдат за най-малко 5 млрд. долара, което ще отслаби БВП на страната с 0,5%. 

Повече по темата за опита за преврат вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Няма държава дето да е спечелила от американските интриги по света...в последно време дори и самите щати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още