IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

63% от мигрантите от трети страни в ЕС имат работа през 2017 г.

Около 65% от идващите от страна извън ЕС в България работят, спрямо малко над 70% от българите, показват данни на Евростат

14:16 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта сред мигрантите в Европейския съюз (ЕС) варира от 63% за родени в трети страни до 75,4% сред работещите в друга страна от общността, но родени в рамките на ЕС чужденци. Това показват данни на Евростат за 2017 година, отнасящи се за хората на възраст между 20 и 64 години..

Заетостта сред местното население в страните от Евросъюза е средно около 73%.

Най-голяма е заетоста при чужденците, родени извън ЕС, в Чехия (79,4%), Румъния (76,3%), Португалия (74,5%) и Полша (73%).

От данните е видно, че нивото на заетост е едно и също сред родените в Чехия, както и мигрантите, независимо откъде са дошли.

Най-нисък е процентът на работещите чужденци с произход от трети страни в Белгия и Гърция - едва около половината. В Гърция като цяло обаче има проблеми на пазара на труда и 58% от гърците имат работа.

Данните на Евростат за България показват, че заетостта сред българите е малко под средното за ЕС - към 70%. При мигрантите, дошли от страни извън ЕС, заетостта е около 65%.

През лятото на 2016 година британците гласуваха в подкрепа на Brexit, а един от мотивите беше, че чужденците, включително и идващите от ЕС, идват, привлечени от социалния модел, тежат на системата, защото не работят, а живеят от помощи, или пък заемат работните места на младите британци.

Данните на Евростат показват, че тези аргументи имат основание само в една точка - заетостта сред идващите от ЕС чужденци е по-висока, отколкото за родените на Острова - 83,6%, спрямо малко под 80%. 70% от идващите от трети страни  също работят.

Висок е процентът на заетите мигранти от ЕС в Швеция - 80,7%, но пък в страната е регистрирана и най-високата заетост в цялата общност за местното население (85,5%). Висока е заетостта и сред германците (81,6%) и холандците (80,5%). В

Германия - страната, която е най-желаната дестинация за бежанците в Европа през последните години, малко над 60% от чужденците, дошли от трети страни, имат работа.

Данните за Унгария пък показват, че заетостта на родените в страната и родените извън ЕС е почти една и съща - малко над 70 на сто. Работещите чужденците от друга страна от общността са малко под 80 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още