IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55 хил. българи и румънци са пристигнали във Великобритания за година

Броят на работещите британци се увеличава по-бавно в сравнение с новопристигналите чужденци, сочи статистиката на страната

18:07 | 18.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

За една година броят на европейските граждани, работещи във Великобритания, се е увеличил с 224 хил. души до рекордните 2,15 млн. души към март тази година, пише британският вестник Guardian.

Като прибавим и мигрантите, идващи от страни извън Европейския съюз (ЕС), общият брой на новопристигналите до март в страната се е увеличил с 229 хил. души.  Същевременно броят на работещите британци на трудовия пазар в страната се е увеличил със 185 хил. души., показват данните на Службата за национална статистика на Острова.

По-голямата част от всички новопристигнали – 131 хил. души, са граждани на страни от Западна Европа, като Франция, Италия и Испания. По-малко е увеличението на мигрантите от България и Румъния, посочва изданието. 

Статистиката показва, че докато заетостта на европейски нации се е увеличила с 224 хил. души до 2,15 млн. през 12-те месеца до март 2016 г., то броят на мигрантите извън ЕС, работещи в страната, отбелязва лека промяна –1,19 млн. души.

Данните през последното тримесечие показват, че безработицата е 5,1% - същата както и през последните три месеца на 2015 г.

Броят на заетите британци достига 28,15 млн. души спрямо 3,34 млн. граждани на страни извън Великобритания. Това означава, че работещите имигранти във Великобритания представляват 10,6% от цялата работна сила на страната, което представлява увеличение само с 3,5% от 1997 г., когато започва воденето на статистиката.

Данните сочат още, че увеличението на броя на работещите имигранти от страни от ЕС частично се обяснява с премахването на ограниченията пред българи и румънци. Техният брой се е увеличил от 173 хил. на 228 хил. души - т.е. с 55 хил. души, между март 2015 и март 2016 г. , като британската статистика не предоставя разбивка за броя по отделните националности.

Данните показват още, че европейските имигранти са платили 3,1 млрд. паунда данък общ доход и осигуровки през данъчната година до април 2014 г. Данните на британските митници от миналата седмица показват, че приносът на имигрантите от ЕС към британската икономика се изчислява на 2,5 млрд. паунда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
смуглите дето пристигат от азия и африка броят ли ги?или те не са им проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
смуглите дето пристигат от азия и африка броят ли ги?или те не са им проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още