IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 ареста при нов протест срещу COVID ограниченията в Нидерландия

Франция изпраща специални сили заради протестите в отвъдморската територия Гваделупа

18:50 | 21.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Петима полицаи бяха ранени в Нидерландия, а най-малко 40 души бяха арестувани в три провинции, след като протестите с прояви на насилие срещу ограниченията заради COVID-19 продължиха за втора поредна вечер в неделя, предава Ройтерс.

Нидерландските власти използваха водни оръдия, кучета и конна полиция, за да спрат протестиращите младежи, които палеха по улиците на града и хвърляха пиротехнически изделия в най-тежките размирици, след като пълна блокада доведе до повсеместно нарушаване на реда и над 500 ареста през януари.

Новите протести започнаха в петък вечер в Ротердам, където полицията откри огън по събрало се множество, което набъбна до стотици хора по време на протест, определен от кмета на града като „оргия на насилието“.

Трима души, за които се смята, че са пострадали при предупредителните изстрели на полицията, остават в болница в неделя, съобщиха властите в комюнике.

Протестите бяха предизвикани от противопоставянето на плановете на правителството да ограничи използването на националния корона пропуск само до хора, които или да преболедували COVID-19, или са се ваксинирали, като се изключват тези с отрицателен резултат от тест.

Нидерландия въведе отново някои мерки за блокада за населението си от 17,5 млн. души миналия уикенд първоначално за три седмици в рамките на усилията си за забавяне на ръста на заразените, но дневният им брой остава на най-високите си нива от началото на пандемията.

Младежите бяха разгневени и от забраната на новогодишната заря, за да се предотврати допълнителен натиск върху болниците, които вече бяха принудени да ограничат другите здравни грижи заради ръста на пациентите с COVID-19.

Едни от най-тежките сблъсъци в събота вечер станаха в Хага, където петима полицаи бяха ранени, един от които сериозно, съобщи полицията. Силите на реда са арестували 19 души, единият от които хвърлил камък през прозореца на минаваща линейка.

Два мача от местната футболна лига, които бяха забранени за публика заради по-строгите ограничения, за кратко бяха спрени в събота вечер, след като малка група почитатели нахлу на стадионите и хвърли пиротехнически изделия.

Други 13 ареста бяха съобщени от полицията в два града в южната провинция Лимбург, а безредици имаше и в северната провинция Флеволанд. Осем души са били задържани в град Урк, където пункт за тестове за COVID-19 беше подпален по-рано тази година.

Междувременно Франция съобщи, че изпраща специални сили, за да възстановят реда във френската отвъдморска територия Гваделупа, обхваната от безредици и плячкосване на фона на протестите срещу мерките за борба с COVID-19. Това съобщи френският вътрешен министър Жерал Дарманен, цитиран от Ройтерс.

„Първото послание е, че държавата ще се изправи твърдо“, каза Дарманен пред репортери по време на кризисна среща за ситуацията на карибския архипелаг.

Той допълни, че Франция ще изпрати около 50 членове на елитните тактически сили GIGN и RAID на жандармерията и полицията в отвъдморската територия, където магазини бяха плячкосани, имаше стрелба срещу полицията, а 31 души бяха арестувани миналата нощ.

Допълнителните сили ще увеличат броя на полицаите и жандармеристите в Гваделупа до 2250, каза Дарманен.
Премиерът Жан Кастекс ще се срещне в понеделник с представители на Гваделупа, за да обсъдят положението.

Префектът на Гваделупа Александър Рошат, който представлява френското правителство на архипелага, въведе в петък полицейски час от 18 до 5 ч. след пет дни на безредици, при които бяха подпалени барикади по улиците.

Профсъюзи обявиха безсрочна стачка в понеделник като протест срещу задължителното ваксиниране на здравни работници срещу COVID-19 и изискванията за здравни сертификати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още