IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. се готви да бъде най-силната за автомобилната индустрия у нас

Броят на фирмите в бранша вече е над 250, а заетите са над 65 000 души, което го прави най-бързо развиващият се сектор, посочва арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria

10:59 | 18.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Развитието на автомобилния сектор у нас е положително и все по-динамично, като 2019 г. вероятно ще се окаже най-силната за автомобилната индустрия в България. Това съобщи за БТА арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria.

Според арх. Станиславов броят на фирмите, които работят в този бранш вече е над 250, а заетите в индустрията са над 65 000 души, което го прави най-бързо развиващият се сектор у нас. Тенденцията е автомобилният бранш да заеме водещо място в страната, като изпревари IT индустрията и туризма.

В момента в България се работи по над десет нови проекта, като успешното им осъществяване ще доведе до инвестиции на обща стойност около 1,5 млрд. лв., съобщи още Изпълнителният директор на Automotive Cluster Bulgaria.

Не на последно място трябва да се има предвид и фактът, че заетите в автомобилната промишлеността са малък процент от общия брой работещи, но допринасят за създаването на много по-голям процент от брутния вътрешен продукт (БВП), т.е. в автомобилния бранш е налице по-висока добавена стойност в сравнение с останалите клонове на икономиката ни, допълни арх. Станиславов. Делът на автомобилната промишленост е около 10% от БВП, като по всяка вероятност, както броят на фирмите, така и оборотът им, ще надхвърли значително измерените показатели през 2018., коментира Станиславов.

Според Изпълнителния директор на Automotive Cluster Bulgaria през 2018 г. и първата половина на 2019 г. в бранша са били направени инвестиции за приблизително половин милиард лева, които са открили близо 10 000 нови работни места.

Забележителна е тенденцията много от тези нови инвестиции да се случват в Северна България, коментира арх. Станиславов. В Плевен Leoni инвестира 32 млн. евро и откри 2000 нови работни места. В Русе WITTE Automotive разшири завода си с инвестиция за 10 млн. евро, като общият брой служители вече наближава 1300 души. Северна България притежава изключителен потенциал и градове като Видин, Ботевград, Враца, Русе и Плевен ще имат все по-съществена роля на автомобилната картата на България през втората половина от 2019 и 2020 г., според експерта.

Основна задача пред България е позиционирането на страната ни като място, където революционните технологии на бъдещето могат да се развиват. В тази връзка все още у нас няма завод за производство на батерии за електромобили. Надеждите са такъв да се появи през 2020 г., смята арх. Станиславов.

Според него нуждата от батерии за електромобили ще бъде значителна в следващите десетина години, а Европа изостава от азиатските лидери в тази област. Проекти за подобни заводи вече има в Германия, Норвегия и някои други западноевропейски страни - защо и ние да не се намесим в битката за подобно съоръжение, коментира той.

Автономните технологии също ще играят все по-важна роля и сега е моментът България да се възползва от многото IT специалисти, за да изгради мрежа от R&D (изследователски и развойни) центрове и условия за проектиране, развитие и тестване на автономни автомобили, посочва още експертът.

12,6 млн. души работят в автомобилния сектор на ЕС

Според последни данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА) повече от 12,6 милиона души в ЕС са заети пряко в автомобилния бранш или в други сходни производства, което прави този сектор един от най- преуспяващите на Стария континент, посочва още БТА.

Заетите в автомобилния бранш в ЕС представляват около 11 на сто от общата заетост в промишлеността на държавите-членки, а генерираните данъчни постъпления в бюджета на ЕС са близо 396 милиарда евро, като са произвеждани годишно около 20 милиона броя нови автомобила.

По последни данни на АСЕА само за месец юни 2019 г. в ЕС са регистрирани около 1,5 млн. нови автомобила, а за полугодието техният брой е 8,2 млн. броя. В тази статистика не влизат автомобилите, произведени и продадени в САЩ, Китай, Япония и Турция, които са сред най-големите потребители на европейски автомобили.

Освен това, според данните на АСЕА, автомобилният сектор в ЕС е ключов двигател на знанието и иновациите, като браншът е най-големият европейски частен вносител на научноизследователска и развойна дейност, с повече от 50 милиарда евро инвестирани годишно.

Друг важен показател за автомобилния бранш на ЕС е фактът, че търговията с автомобили между ЕС и САЩ понастоящем възлиза на около 10 на сто от общата търговия между двата региона. През изминалата година европейските автомобилни производители са направили близо 3 милиона броя автомобила в дестинации в САЩ, като в това производство са били ангажирани над 120 000 американски работници.

Анализът на АСЕА за автомобилния бранш в ЕС включва и Топ 5 на страните-членки, в които има най-много ангажирани работници в автомобилното производство.

По този показател номер 1 е Германия - 870 000 работни места. Следват: Франция - 223 000, Полша - 203 000, Великобритания - 186 000 и Румъния - 185 000 души, ангажирани в автомобилния бранш.

Други страни-членки с висока ангажираност на работни места в автомобилостроенето са още Чехия - 177 000, Италия - 162 000, Унгария - 97 000, Словакия - 77 000 и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
хубава новина за българската икономика , индустриализираме се очевидно . държавата ще се ангажира с отрасъла пряко . а още по-добрата е , че се изграждат и R&D центрове , а не само обикновени работни места . п.п. базите за производство на кашони и кутии да се мобилизират , очаква се интензивен график в близките петилетки . те ще бъдат онзи майсторски щрих в цялата картинка на всяко произведение , който го превръща в шедьовър ... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още