IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. души се събраха в Барселона в подкрепа на референдума за Каталуния

Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден и по традиция активисти използват тази дата, за да призоват за отцепване на североизточната област

22:28 | 11.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около един милион каталунци се събраха днес в Барселона, за да изкажат подкрепата си за независимост на Каталуния, след като централните власти в Испания предприеха действия за възпрепятстване на референдума за независимост на автономната област, предадоха Ройтерс и БТА.

Каталунците отбелязват на 11 септември своя национален ден и по традиция искащи независимост активисти използват тази дата, за да призоват за отцепване на североизточната област.

Единадесети септември е националният ден на Каталуния, "Диада", когато се отбелязва момента, когато Барселона е превзета през 1714 г. от войските на крал Фелипе Пети, който след това отнема автономията на областта. 

Тазгодишната "Диада" обаче е от особено значение, тъй като само след три седмици е насрочен референдум за самоопределение, който Мадрид определи като незаконен и предприе съдебни действия в опит да го възпрепятства.

Демонстранти се качиха един другиму на раменете, за да формират традиционните за Каталуния човешки кули. Други разпънаха плакати с надписи: "Ще бъдем свободна страна" и "Изпълнени с надежда" и носеха флуоресцентни жълти тениски с написана думата "Да".

Барселонската полиция съобщи в Twitter, че около един милион души са взели участие в днешната "Диада", което я прави една от най-многолюдните през последните години.

Протестиращите казаха, че се надяват референдумът да се състои на 1 октомври, както е по план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още