IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair планира да съкрати 3000 служители

Компанията за първи път ще отчете загуба за обичайно най-натовареното си тримесечие

11:02 | 01.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Aidan Crawley/Bloomberg</em></p>

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ryanair планира да съкрати 3000 служители и води преговори с Boeing за отлагане на доставките на самолети, тъй като не очаква европейският въздушен трафик да се възстанови напълно от кризата с коронавируса до 2022 г., обяви ирландският превозвач, цитиран от Ройтерс.

Преди две седмици най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа заяви, че може да генерира по-слаба печалба през 2021 г., но няма планове да отлага поръчките на самолети.

Но сега Ryanair разкри, че ще отложи завръщането към нормалната си дейност, като това ще се случи не през юни, а през юли. Тя ще лети само с 50% от планирания си капацитет в продължение на три месеца до края на септември. Това обичайно е сезонът, в който тя работи с най-голяма натовареност.

Авиокомпанията посочи, че преразглежда плановете си за растеж и поръчките на самолети, като води преговори с Boeing, за да отложи броя на доставките през следващите 24 месеца.

„Сега Ryanair очаква възстановяването на търсенето и цените (до нивата от 2019 г.) да отнеме поне две години, най-рано до лятото на 2022 г.“, коментира главният изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри в информация до инвеститорите.

Той твърди, че авиокомпанията ще започне консултации за затварянето на бази и съкращаването на до 3000 работни места, предимно пилоти и кабинен екипаж.

Rynair заяви, че очаква загуба в размер на 100 млн. евро за трите месеца до края на юни. По думите на О‘Лиъри това е първият път, в който авиокомпанията ще е на загуба за това тримесечие.

Изпълнителният директор разкри още, че планира да оспори в европейски съдилища това, което той определя като над 30 млрд. евро държавна помощ за десетки конкуренти.

О‘Лиъри твърди, че Ryanair ще бъде „принудена да се конкурира с авиокомпании, които са получили 30 млрд. евро допинг, който им позволява да поддържат продажби на по-ниски цени в продължение на месеци след отминаването на кризата с Covid-19”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още