IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с рязко повишение на въглеродните емисии от енергетиката през 2021 г.

Една от основните причини за повишаването на емисиите от енергийното потребление в ЕС е изгарянето на твърдите горива, сочат данни на Евростат

15:09 | 27.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След пандемичната 2020 година емисиите въглероден диоксид от енергийното потребление в ЕС  се повишават с 6,3%, сочат предварителните оценки на Евростат. Само в две държави има спад на емисиите от този сектор, а  България е страната с най-рязко повишение - в рамките на 18 на сто, посочват още от европейската статистика.

Енергийното потребление - от транспорта, производството на електроенергия и т.н., е сочено като най-големият източник на въглеродни емисии от човешката дейност. Според изчисления на него се дължат 75% от всички емисии въглероден диоксид, посочва още Евростат. Данните обаче показват, че до 2020 година енергийният сектор намалява най-бързо емисиите спрямо останалите икономически дейности. 

През 2021 година България е лидер по ръст на въглеродните емисии от енергийното потребление като една от причините за това е увеличеното потребление на въглищата за производството на електроенергия. От лятото на миналата година страната активно използва въглищата от Маришкия басейн за производство на електроенергия, за да балансира цената на електроенергията. Голяма част от производството отива за износ.

След нас се нареждат Естония (ръст на емисиите от 13,1% през 2021 година), Словакия (11,4%) и Италия (10,6%). Само в две държави има спад - Португалия (-5,5%) и Финландия (-1,5%).

Като цяло увеличението на въглеродните емисии от енергийното потребление се дължи на изгарянето на твърдите горива (ръст от 50 на сто). Течните горива допринасят за 29% от повишението, а природният газ - за 21%. Статистиката отчита още и емисиите от изгарянето на торф, но разпространението му е слабо и не се отразява съществено върху данните, обясняват още от Евростат.

Статистиката отчита емисиите от използването на енергийни ресурси в страната, в която те се изгарят. Например при търговията с въглища, емисиите се отчитат на сметката на страната, която ги внася и потребява, а при търговията с електроенергия - на страната, в която се произвежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
Въглероден диоксид,основата на живота!Да убием живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Създадоха плашилката за емисиите въглероден диоксид и край, няма оспорване, това е най-страшното. Доста добре съчинено е, признавам. Максимална възможност за манипулиране и експлоатиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още