IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради строителни фирми над 100 часа не е имало ток в Западна България

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение призовава за навременно съгласуване на изкопните работи

11:43 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С активизирането на строителната дейност в по-топлите месеци на пролетта и лятото всяка година ставаме свидетели на един и същи парадокс – невнимателната дейност на някои строителни фирми предизвиква проблеми за клиентите на други компании, по-конкретно – на тези от фасилити индустрията.

Само в обслужваната от ЧЕЗ Разпределение Западна България над  70 000 домакинства и фирми са останали без електрозахранване в резултат на скъсани кабели от строителни компании от началото на лятото до края на август. Клиентите на дружеството са били засегнати от прекъсвания на ток, продължили сумарно повече от 100 часа. Начело на статистиката е София, където се  осъществява и най-голяма по обем строително-ремонтна дейност по улиците.

Последният случай е от преди дни, когато багер на строителна фирма скъса кабел 20 киловолта и в ранния следобед в неделя за час и половина остави без ток около 5800 потребители на територията на Сапарева баня, курорта Паничище и околните села – Сапарево, Овчарци, Крайници, Червен брег. Сред засегнатите клиенти са хотели, почивни станции и къщи за гости.

Близо 40 са скъсаните кабели средно напрежение на дружеството през лятото, а ремонтите оставят белези на съоръженията и създават рискове от нови аварии.

Защо най-често се случват подобни инциденти? Обикновено причините са незаконни или несъобразени изкопни дейности, защото при законното строителство ЧЕЗ Разпределение съгласува проектите. В рамките на това съгласуване в писмен вид строителят се информира, че е длъжен да уведоми предварително дружеството за деня и мястото на стартиране на изкопните дейности. Въпреки това обаче в голяма част от случаите тези изисквания не се спазват. Освен това често информацията за стартиращите строителни дейности се получава в предходния ден или в деня на тяхното стартиране, а това прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна.

За да отдели ресурс за строителните обекти, е необходимо компанията да бъде информирана поне две седмици предварително за деня, в който ще бъдат извършвани изкопни дейности.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още