IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изграждането на газовата връзка между България и Сърбия

Меморандум за газопровода беше подписан от премиера Бойко Борисов и сръбския му колега Ивица Дачич през 2012 г.

13:50 | 20.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Започва изграждането на газовия интерконектор между България и Сърбия, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни, съобщи пресслужбата на кабинета.

В хода на разговора са били обсъдени още ключови за двете страни проекти като автомагистрала "Европа" и "Балкански поток", посочват още оттам.

Газовата връзка между двете страни ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто. На територията на България трасето ще е 62 километра, а стойността на обществената поръчка, стартирана преди дни, е около 144 млн. лв.

Меморандум за изграждане на газопровода, който ще свърже мрежите в България и Сърбия, беше подписан от премиера Бойко Борисов и сръбския му колега Ивица Дачич в Брюксел в началото на декември 2012 година. Малко след това връзката беше определена като проект от национално значение за страната ни. Плановете бяха строителството да започне до края на 2013 година.

"Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничество както между България и Сърбия, така също за региона и Европа", коментира Бойко Борисов днес пред сръбския външен министър.

По време на заседанието на Министерския съвет директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов отчете пред Бойко Борисов развитието на три големи енергийни проекта. Един от тях е именно газовата връзка между Сърбия и България, която беше определена от Европейската комисия за проект от общностно значение.

В рамките на настоящата седмица се откри и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен“, посочи още Малинов.

„То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване на сигурността на доставките и енергийната сигурност“, обясни той.
Третият проект е участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция. 

Страната ни вече е пълноправен акционер в този проект, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на газопреносния оператор покупката на дял от 20% от проектната компания Gastrade.

Разширението на газовото хранилище „Чирен“ с капацитет до 1 млрд. куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция (IGB). „С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб "Балкан" го има и ние сме основен разпределител в тази сфера“, посочи Борисов след отчета на Малинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още