IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”

Предвижда се ремонтните дейности да продължат до втората половина на месец май

10:56 | 11.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: АЕЦ &bdquo;Козлодуй&rdquo;</p>

Снимка: АЕЦ „Козлодуй”

На 11 април 2020 г. по график започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата 27-ма горивна кампания, съобщиха от пресслужбата на централата. Също така ще бъдат реализирани предвидените дейности и модификации, свързани с дългосрочната експлоатация на ядреното съоръжение.

Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да продължи до втората половина на месец май.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Припомняме, че през октомври 2019 г. завърши плановият годишен ремонт на шести блок, започнал през септември. Тогава в рамките на ремонтната кампания реакторът бе презареден с ядрено гориво и бяха извършени някои ремонтни дейности и профилактики.

В началото на август шести блок работи за кратко с намалена мощност заради изключване на две от главните циркулационни помпи. Впоследствие от атомната централа съобщиха, че проблемът е отстранен. В началото на юли след късо съединение шести блок отново бе спрян. Тогава от централата увериха, че системите за защита са сработили според изискванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още