IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заем от 50 млн. лв. може да е временно решение за "Мини Марица-Изток"

Миньорите са готови за протести заради неясноти в бъдещето развитие на енергийния холдинг, посочи Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум

13:55 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Синдикатите в „Мини Марица-Изток“ поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов и политически гаранции за бъдещето на комплекса. Те обявиха, че са готови за протести и стачка. Миньорите са притеснени от намаления с 25% добив на въглища тази година заради свитото потребление на ток, което ще донесе по-ниски приходи и неизпълнение на инвестиционната и ремонтна програма на мините.

„Въглищният сектор търпи много силни загуби тази година, не само у на нас, но и по света и това рефлектира върху „Мини Марица – Изток“, коментира по БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Според него проблемите застигнаха през последните години Мини Марица – Изток“ са тенденции в Европа, дори в САЩ, заради намаляване на производството на база на въглища.

„Въпросът е как се решават на местно ниво“, посочи експертът.

Антон Иванов смята, че е нормално работещите в сектора да искат среща с премиера и управляващите да изпълнят поетите обещания.

„Бяха чувани само обещания, че секторът ще продължава да работи и няма да има проблем. В момента хората очакват да бъдат изпълнени тези обещания. Има нещо обещано и то трябва да се изпълни!“, заяви експертът от Българския енергиен и минен форум.

Иванов поясни, че от две години енергетиците очакват да разберат как ще се развива секторът занапред, защото е очевидно, че промени ще има. Той напомни, че заетите в сектора настояват да има ясна програма и стратегия за развитие.

„Но сега вече те казват, че може да се стигне и до протести, защото искат да знаят какво ще се случи тази зима“, коментира Антон Иванови заяви, че само премиерът може да даде отговор на този въпрос.

По думите на представителя на Българския енергиен и минен форум решение на проблемите с по-ниските приходи заради намаления добив на въглища може да има, ако се отпусне заем от 50 милиона лева от енергийния холдинг за "Мини Марица-Изток". Антон Иванов е убеден, че само с него енергийната централа ще може да се изкара зимата.

„Не казвам, че така ще решим проблемите. Но когато въпросът се е свел до решаване на проблема само за утрешния ден, то това никога не е добро. След като сме изпуснали възможността да го решаваме дългосрочно, стратегически, това ще е все по-непопулярно“, каза той.

Енергетикът не очаква засега недостиг на ток в България, а прогнозата му е, че цената на еленергията ще е горе-долу такава, каквато е в целия регион.

„Сега пазарната цена е ниска, но през зимата, разбира се, ще е по-висока. Цените все повече ще се определят от пазарните модели в региона“, напомни Иванов.

Той е категоричен, че студеният резерв не е проблем. „Но тази година се възприе модел, който е различен от практиките в Европейския съюз. Може да платим глоби за в бъдеще… Но за догодина не може да прилагаме този тип модел – с командно-административни методи да работим на пазара“, категоричен е Антон Иванов.

Investor.bg припомня, че досега осигуряването на студения резерв ставаше чрез търг от Енергийния системен оператор, а сега ще се извършва чрез пряко възлагане на избрани доставчици без търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още