IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на IGB оскъпява газа от Азербайджан

Цената на азерския газ ще се осъвременява всяко тримесечие, става ясно от заседание на КЕВР

18:34 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Трасето на IGB. Източник: ICGB&nbsp;</em></p>

Трасето на IGB. Източник: ICGB 

Природният газ от Азербайджан е със "съществено по-ниска цена" спрямо газа от "Газпром", става ясно от протокола от закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше определена цената на суровината от 1 януари.

Председателят на Комисията Иван Иванов отчита обаче, че забавянето на изграждането на интерконектора с Гърция IGB оскъпява газа от Азербайджан - в цената се начисляват разходите за капацитет по Трансадриатическия газопровод (TAP) до Неа Месемврия, както и допълнителните разходи оттам до входната точка на Гърция с България - Кулата - Сидирокастро.

След въвеждане в експлоатация на IGB това ще бъде най-краткият и конкурентен маршрут за доставка на природен газ от Азербайджан до България.

От ICGB, проектната компания, която строи газопровода, уточниха пред Investor.bg, че е направена необходимата организация за ускоряване и оптимизиране на строителните дейностите, както и цялостната подготовка за търговска експлоатация на проекта.

Забавянето е свързано с разпространението на коронавируса и ограниченията за пътувания между държавите в Европа.

SOCAR е запазил капацитет по ТАР, но само до Комотини. По това трасе България получава газ от находището "Шах Дениз ІІ" в Каспийко море.

От заседанието на енергийния регулатор става ясно още, че цената на газа от Азербайджан ще се актуализира на всяко тримесечие. Тя е обвързана с цената на алтернативните горива - мазут и газьол, отчитани с деветмесечно закъснение.

На 29 декември 2020 година "Булгаргаз" и азербайджанската газова компания SOCAR са сключили анекс към договора от 2013 година за доставката на газ, който предвижда смяната на входната точка - вместо Комотини, Сидирокастро. Това отразява забавянето на изграждането на IGB. На този етап България ще получава газ по договора със SOCAR от новата входна точка поне до края септември 2021 година.

В началото на декември "Булгаргаз" подаде заявление до енергийния регулатор, в което прогнозира спад на цената на газа в рамките на почти 7 на сто. Заради промяна в някои обстоятелства, сред които поскъпването на газа на европейските хъбове, обаче се наложи корекция на искането.

В крайна сметка цената на природния газ намаля, но в рамките на под 3 на сто.

От февруари "Булгаргаз" очакват повишение на цените. В съобщение до медиите от газовия оператор посочиха, че от началото на 2021 година природният газ поскъпва на европейските борси. Прогнозите са тенденцията за повишение на цената на газа да продължи и през март 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още