IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 години в експлоатация ТЕЦ AES Гълъбово произведе 30 тераватчаса ток

Инвестицията в централата възлиза на 2,6 млрд. лева

12:05 | 03.06.21 г.
<p>
	ТЕЦ AES Гълъбово. Снимка: AES България</p>

ТЕЦ AES Гълъбово. Снимка: AES България

ТЕЦ AES Гълъбово (ТЕЦ "Марица Изток" 1) отбелязва днес (3 юни) 10 години в експлоатация, като за този период централата е произвела над 30 тераватчаса електроенергия. Топлоцентралата е единствената, построена в България през последните 40 години. Инвестицията възлезе на 2,6 млрд. лева, като са изградени 670 мегавата мощности.

За периода на работата си AES България е платила и около 800 млн. лева данъци и такси, става ясно още от съобщение на компанията по повод годишнината им.

Централата работи единствено с български лигнитни въглища, като основен доставчик са Мини "Марица Изток". Годишно потребява към 5 млн. тона въглища.

Сероочистващата инсталация на ТЕЦ AES Гълъбово достига около 97%, като централата е проектирана така, че да не може да произвежда електроенергия без работеща сероочистваща инсталация.

Преди ден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха, че ТЕЦ AES Гълъбово и другата т.нар. "американска" централа в Маришкия басейн - "КонтурГлобал Марица Изток 3", в момента работят на свободния пазар на електроенергия. 

Инвеститорът в централата е американската AES, която в последните години започва да обръща все по-голямо внимание на зелените проекти. В плановете на компанията например е записано до 2025 г. не повече от 10% от портфолиото им в световен мащаб да включва въглищни мощности.

AES има план за въглеродна неутралност до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още