IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновен е преносът на природен газ за Гърция през Кулата

Всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем, както в посока от България към Гърция, така и в обратна посока, посочват от „Булгартрансгаз“

10:33 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След настъпилата авария на 27 юли екипът на държавната енергийна компания „Булгартрансгаз“ ЕАД е извършил ремонтни дейности на преносния газопровод от България към Гърция в района на Кулата, съобщават от дружеството.

Считано от днес газовите доставки за Гърция са подновени. Всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем, както в посока от България към Гърция, така и в обратна посока. 

В понеделник участък от газопровода България-Гърция аварира, предизвиквайки нарушаване на целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата.

Ситуацията беше коментирана и от премиера Бойко Борисов, който заяви по време на брифинг същия яден, че най-вероятно тръбите по трасето са "много стари".

"Това е мое лично мнение, още нямаме експертиза, но бригадите са там, до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ", изтъкна Борисов.

По данни на Министерството на енергетиката аварията се отнася за основната тръба, по която се доставя газ от Гърция за България. Газопроводът разполага със защитна система, която блокира течове на газ, ако има такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още