IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС се допитва до Съда на ЕС по дело за дерогацията на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Съдиите са установили колизия в разпоредбите на две европейски директиви, които са от ключово значение за казуса

20:27 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ &quot;Марица Изток 2&quot;</em></p>

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

Върховният административен съд (ВАС) е изпратил запитване до Европейския съд в Люксембург с искане за тълкуване на две европейски директиви. Поводът е дело, заведено от екологични организации срещу дерогацията на ТЕЦ "Марица Изток 2", става ясно от съобщение на ВАС.

В края на 2018 година Изпълнителната агенция по околна среда издаде актуализирано комплексно разрешително за работата на държавната централа, с което тя получи правото да работи, въпреки завишените спрямо новите европейски норми количества серен диоксид, живак и прахови частици, които емитира. Правилата на ЕС дават правото на дерогация, когато ползите за околната среда са нищожни на фона на икономическите щети за региона.

Лимитите за вредните емисии от промишлените инсталации в ЕС бяха актуализирани през 2017 година. Още тогава стана ясно, че заради качеството на въглищата българските централи няма да могат да ги изпълнят и се започна да се търси начин за дерогация от правилата, която да позвали централите, които са ключови за енергетиката, да продължат да работят.

Това решение беше атакувано от екологичното сдружение "За Земята - достъп до правосъдие" още през 2019 година. В мотивите си организацията отбеляза, че емисиите на живак са четирикратно завишени, а в нарушение на правилата дерогацията е безсрочна. Министерството на енергетиката за първи път измери нивата на живака в региона през 2017 година.

В допълнение има и жалба, че обществеността в Гърция не е уведомена за актуализацията на разрешителното за работа на централата в Маришкия басейн. 

Според заключениятана съда обаче вероятността ТЕЦ "Марица Изток 2" да предизвика замърсяване с живак на гръцка територия е нищожно.

Съдът в Стара Загора отхвърли тези доводи като неоснователни и делото премина на следващата инстанция.

Делото във ВАС е образувано по жалби на "За Земята - достъп до правосъдие" и гръцката екоорганизация The Green Tank, става ясно още от съобщението на съда. От там обаче виждат колизия между две европейски директиви за околната среда, които обаче са от ключово значение за произнасянето по казуса.

Става въпрос за Директива 2010/75/ЕС, която касае емисиите от промишлеността, а другата е Директива 2008/50/ЕО, която се отнася до качеството на атмосферния въздух. Според върховните съдии двете директиви поставят въпроса дали при анализ за изключение от нормите за замърсяване, институциите, издаващи разрешението, трябва да извърши оценка на всички източници, които допринасят за концентрациите на дадения замърсител в района.

Въпросът е и дали е направен анализ на въздействието върху показателите за качеството на въздуха от страна на другите централи в региона, както и на битовото горене, посочват още от ВАС.

В тази връзка съдиите питат Съда на ЕС как да тълкуват отделните членове на двете директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още