IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу ICGB относно процедурата за интерконектора

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване

10:54 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата срещу междуправителственото дружество „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) относно процедурата за производство и доставка на тръби за интерконектора между България и Гърция. 

Решението на съда потвърждава законосъобразността на проведената процедура по избор на изпълнител за една от ключовите обществени поръчки за изграждането на интерконектора Гърция-България.

Тричленен състав на ВАС остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се потвърждава решението на проектната компания ICGB за избор на гръцката компания Corinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A. за изпълнител на обществената поръчка за производство и доставка на тръби.

Със същото решение от процедурата се отстранява дружеството „Топливо-2“ ЕООД поради несъответствие на техническото предложение с изискванията на техническата спецификация. С решението на ВАС окончателно е отхвърлена жалбата на „Топливо-2" и първоинстанционното решение на КЗК е прието за законосъобразно и обосновано.

ВАС посочва, че дори и едно несъответствие на техническото предложение с условията на документацията и изискванията на възложителя е достатъчна предпоставка за отстраняване на участник от процедурата. Според съда проектната компания ICGB ясно е посочила причините за отстраняването на жалбоподателя в протокол от заседанието на комисията, която разглежда офертите на участниците в търга за тръбите. Така твърденията на „Топливо – 2“ са намерени изцяло за неоснователни и необосновани.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

По този начин ICGB може успешно да продължи изпълнението на договора за доставка на тръби, като се дава увереност и на финансиращите институции – Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), управляващия орган в България по ОПИК и Европейската комисия (ЕК), че няма никакви съмнения относно законосъобразното и правилно провеждане на процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още