IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Колев: Заместваща мощност на Маришкия басейн е ядрен проект

Трябва да се мине през трансформация на българските ТЕЦ-ове, съветва зам. председателят на Камарата на енергетиците и декан на Електротехническия факултет в ТУ

14:52 | 25.11.21 г. 1
Валентин Колев:  Заместваща мощност на Маришкия басейн е ядрен проект

България незабавно трябва да започне изграждане на базови енергийни мощности и няма друг готов проект, освен АЕЦ "Белене", коментира проф. Валентин Колев, зам. председател на Камарата на енергетиците, декан на Електротехническия факултет в Техническия университет пред на Bloomberg TV Bulgaria .

Според него преминаването на газ на ТЕЦ-овете не е окончателно решение, защото при изгарянето му също се отделя въглероден диоксид. .

"Не мога да се съглася, че решение са и фотоволтаиците. Единствена заместваща мощност на Маришкия басейн аз виждам в изпълнението на ядрени проекти, защото така или иначе имаме нужда от базови мощности", каза Колев,. Експертът посочи още, че през 2046-2047 година от експлоатация ще бъдат изведени двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй". 

Според Колев е правилно решението да се прави всичко възможно да продължи максимално дълго работата на кондензационните централи. 

Експертът обясни, че трансформациите, които се случват в Европа водят до недостиг на електрическа енергия. Голяма част от кондензационните централи в Европа, които са с инсталирани мощности над 500 000 мегавата, вече работят на газ. У нас въглищните мощности са 4000 мегавата, а цената на електроенергията достига рекорди - от 283 евро за мегаватчас. 

Валентин Колев отбеляза още, че въпреки пандемичните равнища, икономиката на Европа и на страните в света е в развитие.

„Следователно ще има и повишено потребление на електрическа енергия", коментира той и допълни, че енергетиката не може да изпълнява социални функции.

Защо ядреният спор противопостави преговарящите за коалиция? Прав ли е бизнесът да иска компенсации? Защо е належащо да започнем да използваме водния потенциал на река Дунав? Повече вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
mick
преди 2 години
За съжаление АЕЦ се блъска челно с ВЕИ - двете са са несъвместими. Ако имаме АЕЦ, няма смисъл от ВЕИ и обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още