IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Топлофикациите може да не обезщетят домакинствата заради по-евтиния газ

Години наред българските домакинства са надплащали сметките към топлофикациите с по няколко стотин лева годишно, посочва Трайчо Трайков

14:15 | 05.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съществува риск от злоупотреба на топлофикационните дружества, които могат да не обезщетят своите крайни потребители, тъй като никой не ги задължава да го направят сега, заяви в ефира на БНТ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Според него от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще зависи да се намери начин, чрез който потребителите на регулирания пазар да бъдат компенсирани от топлофикационните дружества, като вариант е това да стане чрез приспадане от бъдещи сметки.

„Ще се направи сконтиране на преките договори между „Булгаргаз“ и нейните клиенти, като по този начин те ще получат компенсация“, заяви Николов.

По-ниските цени на газа от Русия ще се отразят благоприятно и на платформата за търговия с природен газ, който беше създадена през 2019 г., подчерта още той.

„КЕВР днес или утре ще получи договора и от 1 април на тази база ще бъде готова новата цена на топлинната енергия и газа за разпределителните дружества“, подчерта Николов, като добави, че крайните потребители могат да усетят промяната в цената от началото на април.

Според шефа на Енергийната комисия в НС това ще се отрази и на цената на енергията, която Националната електрическа компания ЕАД (НЕК) изкупува от дружествата с когенерации. 

Той коментира и информацията, отразена в медиите, че цената на газа в България е далеч от най-ниската. Според Николов това е „абсолютна спекулация“ и в бъдеще цената на руския газ за България има всички предпоставки да продължи да се понижава.

Депутатът подчерта, че това намаление е станало факт, тъй като България вече разполага с алтернативи по отношение на източниците на газ.

„Основна роля в това намаление имаше Европейската комисия (ЕК), след това българското правителството, както и Министерството на енергетиката“, заяви Николов.

Отново в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че въпросното компенсиране на надплатени сметки не може да се отрази при случая с „Топлофикация-София“ като приспадане на нейния дълг спрямо „Булгаргаз“, тъй като това противоречи на европейското законодателство.

По неговите думи за България намалението на цената на руския газ означава по-ниски цени за потребителите, както тези на газ, така и за клиентите на топлофикационните дружества.

Най-благоприятен ще бъде ефектът за българската индустрия, подчерта Дончев.

Той коментира и въпроса с начина на компенсиране на потребителите на топлофикациите.

„Булгаргаз“ има намерение да възстанови на своите клиенти надвзетите суми в периода от 5 август 2019 г. Това е сложен процес, тъй като клиентите на „Булгаргаз“ също имат клиенти. КЕВР и от Министерството на енергетиката търсят най-достъпния и справедлив вариант за това. Или парите да бъдат върнати на крайния потребители, или да бъдат направени облекчения по отношение на бъдещите плащания“, поясни Дончев.

Относно дългия период на предоговаряне в цената на газа - 7 месеца, вицепремиерът обясни, че става дума за корпоративни преговори.

"Газпром" и "Булгаргаз" са дружества, единственото което можем да поставяме ние, са задачи като намаляване цената на газа. Не е редно политически лица да участват в корпоративни преговори“, допълни той.

В същото време районният кмет на община „Средец“ Трайчо Трайков заяви в ефира на бТВ, че в продължение на целия период, разгледан от ЕК при разследването на злоупотребата с монополно положение на „Газпром“, българските потребители са надплащали с по няколко стотин лева сметките към топлофикациите.

„Като се вземат тези 150 млн. лв за последните осем месеца, може да си представите какво „дране“ е било за българските потребители дори само в 10-годишния период, разглеждан от ЕК“, заяви Трайков.

Според него най-много ще се усети намалението на цените на руския газ при потребителите в големите градове, и особено в София.

Той смята, че топлофикационните дружества ще предпочетат да компенсират домакинствата чрез сметките за тази година.

Пред Нова Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), заяви, че намалението в цената на руския газ за България ще се усети най-силно в онези индустрии, които ползват природния газ като суровина. 

„Това ще благоприятства най-вече представителите на химическата индустрия, циментовите заводи, металургията, стъкларските предприятия“, посочи Велев.

Според него разходите на предприятията се свият, което ще им даде възможност оптимизират други свои плащания, в това число и заплатите.

По неговите думи намалението за малкия бизнес и домакинствата ще се отрази чрез 24% спад при сметките.

„Цената на парното би се намалила с толкова ако не се намали кроссубсидирането, което се прави в момента. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Общо 302 млн. лв се надплащат за когенерации. Всички потребители на електроенергия плащат по-скъп ток, за да поевтинее топлинната енергия, където има парно. Това важи най-вече за парното в София. И ако това нещо се намали като субсидия, няма да бъде толкова голямо намалението на цената на парното, но ще се намали тази за електроенергия“, подчерта председателят на АИКБ.

Той коментира и новия начин на ценообразуване, който ще бъде обсъден и представен от КЕВР.

При ценообразуването се добавя към петролните деривати и спот цената на базата на европейските газови хъбове. Съотношението между двете компоненти е 30 към 70 в полза на спот цената“, поясни той.

Велев очаква въпросните 150 млн. лв надплатени от „Булгаргаз“ да бъдат приспаднати от следващите сметки на клиентите.

„Ако тези 150 млн. лв ги екстраполираме за следващите 8 месеца, това са 225 млн. лв, които ще се отразят под формата на намаляване на сметките за потребителите“, подчерта той.

С намалението на цената на газа, според Велев, България се приближава до средноевропейските цени на газа. Не така, обаче, стоят нещата с цената на електроенергията, която е най-висока в Европа, посочи Велев.

„Само за американските централи имаме 702 млн. лв надплащане, или три пъти повече от надплащанията за газа“, изтъкна той.

Според енергийния експерт Еленко Божков, който също гостува в Нова, се допуска и вариант за запазване на цените на топлинната енергия за клиентите на топлофикационните дружества.

„Има един лош прецедент от 2017 г. когато председателят на КЕВР Иван Иванов, след едно намаление на цената на природния газ, реши да не намали тази на топлинната енергия, искайки така да се акумулира резерв, но реално целеше да помогне на топлофикационните дружества да си платят задълженията към „Булгаргаз“. Такава опасност съществува и сега“, предупреди Божков.

Investor припомня, че КЕВР ще намали цената на парното след края на отоплителния сезон от април. Тепърва, обаче ще се решава дали и с колко да има компенсация за битовите потребители, ако "Газпром" върне на "Булгаргаз" пари за купен на по-високи цени газ. В момента няма законодателна пътека, по която да бъдат върнати парите на домакинствата.

"Булгаргаз" планира до 11 март да внесе две предложения в енергийния регулатор - за преизчисляване на цените със задна дата, както и ще предложи нова цена от 1 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
vzhekoff
преди 4 години
Колко много глупости се пишат. Като се тръгне от там, че цената по веригата зависи не само от цената на доставчика, ами от акцизи, разходи по пренос и доставка (за пример - при ел. енергията те са над 1/3 от крайната цена) и стигнем до това, че реално в момента цената е надолу с 40% не за друго, ами просто борсовата цена е много надолу навсякъде. Когато почне да расте, тогава ще има вой. Подобно нещо се случи преди години с клиенти на Газпром от Германия. Слушахме много експерти - повечето са вестникарски и фейсбук експерти. Не са работили в газовия бизнес и обикновено са грантови храненици. Но аз друго не разбирам - миналата година се сключи някакъв супер договор с братска американска фирма, където цената на газа бе с около 5% под тази на Газпром, което щеше да се отрази (примерно) с 0.5% в крайната цена. Сега Газпром като си намали цената с 40%, братските американски и азербайджански вносители дали ще ни намалят и те цената с 40%, щото иначе излиза, че цялата диверсификация е да плащаме скъпия газ на американските братя и на азерските за сметка на лошите руснаци. Нещо като диверсифицираната ел-енергия, където плащаме на правилните два американски ТЕЦ-а за сметка на държавния и на АЕЦ-а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още