В хранилището "Радиана" няма да има високоактивни отпадъци

Информационна табела на площадката, където ще бъде изградено хранилището. Снимка: ДП РАО

В хранилището "Радиана" няма да има високоактивни отпадъци

14.09.2017 11:30

Националното хранилище за радиоактивни отпадъци е изцяло екологичен проект, заяви Дилян Петров, директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО), в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.  

„Това е изцяло екологичен проект. Ние не създаваме отпадъци, а се грижим за създадените“, каза той.

Хранилището се изгражда от германо-български консорциум начело с NUKEM Technologies, които са с голям опит и са участвали в изграждането на действащото сега сухо хранилище на площадката на  АЕЦ „Козлодуй“, каза Дилян Петров.

Проектът е на стойност близо 72 млн. евро. След това ако има нови мощности и строим АЕЦ „Белене“, ще има втори и трети етап, които ще са по-евтини, тъй като основите вече ще са изградени, допълни той.

Сега приоритет е да се съхраняват отпадъците от спрените четири блока в АЕЦ „Козлодуй“ и в бъдеще – от пети и шести.
Дилян Петров смята, че имаме нужда от нови ядрени мощности, предвид дебатите за въглищните централи в Европа и ръста при електромобилите.

„Ако се спрат базови мощности, няма да имаме изход, освен ядрена мощност, няма значение къде – дали в Козлодуй или Белене. И двата проекта имат предимства и недостатъци“, каза той.

Изграждането на хранилището е важно условие, за да бъде одобрен от ЕК който и да е проект. В него няма да има високоактивни отпадъци, увери шефът на ДП РАО.

Той каза още, че в момента извозването на осем контейнера от България за Русия отработено гориво струва около 30 млн. лв. Годишно може да има по три – четири извозвания. 

Старт на изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци на площадка „Радиана”, което се намира в зоната на АЕЦ „Козлодуй”, беше даден в края на август. 

Вижте цялото интервю тук.

Рубрики
Kъм пълната версия