IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се консултант за инженерните работи на новата газова връзка с Гърция

Прогнозната стойност на обществената поръчка се определя на обща сума от 8,45 млн. евро без ДДС

17:51 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектната компания ICGB, която ще изгради новата газова връзка с Гърция, стартира процедурите за възлагане на обществени поръчки, необходими за начало на строителството през 2018 година - първата е за избор на инженер-консултант и ще бъде обявена на сайта на Агенцията за обществени поръчки и в Официалния вестник на ЕС. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка се определя на обща сума от 8,45 млн. евро без ДДС, посочват от ICGB.

С обявяването на търга от компанията търсят съдействие за реализацията на проекта от провеждането на търговете и по време на строителството до момента на пускане на газопровода в експлоатация, както и управление на всички свързани с проекта основни договори, включително договора за доставка на линейни тръби и договора за възлагане на работното проектиране, строителството и доставки. 

Очакванията са още поръчки - за доставка на тръби и строителство по газопровода, да бъдат обявени до края на годината. Строителството пък трябва да започне в средата на 2018 година. 

Възложените дейности ще се изпълняват на два етапа – по време на провеждането на процедурите за възлагане на основните договори и в последствие при изпълнение на същинското строителство.

Услугите следва да се извършват в съответствие с графика за реализация на проекта при съблюдаване на договорна стратегия, включваща възлагането на два основни договора – договор за доставка на линейни тръби и договор за работно проектиране, доставка на оставащото оборудване, строителство и изграждане, обучение на персонал и пускане в експлоатация на газопровода IGB.

Междусистемната газова връзка Гърция-България предвижда изграждането на пряка връзка между националните газопреносни мрежи на България и Гърция при точките Комотини и Стара Загора. По него страната ни ще може да получава природен газ от Каспийско море през Трансадриатическия газопровод (TAP).

Идеята за изграждането на IGB се зароди още през 2009 година, но реализацията се забави години, макар и да има статут на проект от национално значение и в България, и в Гърция. 

На ниво Европейски съюз проектът IGB получава последователна политическа и финансова подкрепа, което е от изключително значение за успешната му реализация. Съгласно решение на Европейската комисия C(2010) 5813, изменено с решение C(2012) 6405, за Проекта е предвидено съфинансиране в размер на 45 милиона евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.

Проектът IGB има статут на проект от общ интерес съгласно регламент 347/2013 и е основен приоритетен проект съгласно инициативата CESEC за междусистемна газова свързаност в Централна и Южна Европа. В този контекст, Европейската инвестиционна банка и други международни кредитори са изразили активен интерес към финансиране на проекта, включително чрез механизми от новия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

От своя страна българското правителство е предвидило в бюджета за 2017 г. достъп до увеличена държавна финансова гаранция при договаряне на заемни инструменти за проекта в размер до 110 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още