IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с балансираща енергия ще се извършва на общи европейски платформи

Проблемите на пазара са породени от липсата на реформи и забавянето на пълната либерализация, смятат специалисти

15:13 | 17.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговията с балансираща енергия в ЕС ще се извършва на общи платформи, анонсира експерта от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Виктория Поповска по време напдискусия, посветена на балансиращия пазар, организирана от сп. Ютилитис.

Тя обясни, че в момента се разработват правилата и очакванията са да бъдат създадени европейските платформи, а всяка оферта с балансираща енергия да бъде качвана там. Това ще повиши конкуренцията и ликвидността, а участниците ще бъдат равнопоставени. Промяната идва от нов регламент, влязал в сила в края на 2017 година.

Тя съобщи още, че в рамките на няколко седмици ще започнат и реалните тестове за търговия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) по схемата "търговия в рамките на деня". 

Балансиращият пазар у нас работи стабилно и може да осигури предвидимост на разходите, каза Атанас Димов от ЧЕЗ Трейд в рамките на дискусията. Той предупреди, че трябва много внимателно да бъдат изработвани промените в сектора, за да не се появи волатилността от спот пазарите, наблюдавани в последните седмици.

А опасност има, защото от 1 февруари 2018 г. цените на балансиращата енергия ще се определя по нова методика, отчитайки цената на енергийната борса. Търговците с електроенергия се притесняват от този факт, сочейки че този нов метод ще повиши цената на балансиращата енергия. Те се оплакват и от липсата на продукти (например за пикова енергия) на енергийната борса и достатъчна информация за свободния енергиен пазар. При липсата на информация се правят по-трудно прогнози, тоест и разходите за балансиране се повишават.

Това е част от причините да се появяват договори с цени, които са с 30-60% по-високи за 2018 година и недоволството от страна на бизнеса и синдикатите.

Практика е балансиращата цена да се обвързва с пазара "ден напред", обясни Пламен Младеновски от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той е категоричен, че регулаторът не може да налага на производителите да предлагат различни пакети енергия и пазарната логика подсказва, че при търсене трябва да са появи и предлагане.

Младеновски отбеляза още, че до голяма част от изкривяванията и манипулациите се дължат на липсата на реформи и забавянето на пълната либерализация на енергийния пазар. По отношение на балансиращия пазар на електроенергия проблем са и множеството като вид балансиращи групи. С пълната либерализация ще има само стандартни балансиращи групи и няма да има изкривяване, смята Младеновски.

Досега цените на балансиращата енергия у нас се определяха от КЕВР. Причината за регулирането на този сегмент е липсата на конкуренция - производителите на балансираща енергия са много малко, основно Националната електрическа компания (НЕК). Заради липсата на конкуренция има предпоставки за "твърде високи" цени, припомни още Младеновски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още