IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът вдигна с 30-40% доставките на ток на местния пазар

Цената на газа ще гравитира около 19 -20 лева, посочи адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов"

18:45 | 01.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Виждаме възстановяване на цените и консумацията на електроенергията в страната на пазара ден напред през последната седмица. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов".

"На нашата борса има изтъргувани 51211 мегаватчаса електроенергия само за ден", съобщи той рекордното повишение.
По думите му, независимо от ликвидността и количествата, водеща в случая е регионалната цена.

"За последната седмица средната цена на електроенергията е около 62,84 лв. Пиковата енергия в понеделник беше около 70-71 лв, регионалната - 69 лв.", коментира експертът. Кискинов обясни още, че в рамките на деня се търгуват средно 2000 мегаватчаса при цена 67,34 лв.

Според експертът с 30-40% са нараснали доставките на електроенергия на местния пазар – това се дължи на туристическия сезон – за търговци за снабдяване. Увеличението е заради плахото икономическо възстановяване, но цената се влияе от липсата на вода и вятър.

Николай Кискинов отбеляза, че цените на емисиите парникови газове нарастват съществено.

По отношение на пазара на двустранни договори той напомни, че там са въведени стандартизирани продукти и отделно има реализирани няколко сделки - две сделки с период на доставка до края на годината за пикова енергия и сделки за продажба на енергия на базов продукт отново до края на годината при цени от 90-100 лв.

Относно цената на газа Кискинов подчерта, че тя гравитира около 19 -20 лв. – това по думите му е "новото нормално" на търговската платформа.

"Цената в съотвествие с излишъка на газ тенденциозно върви надолу", очерта тенденцията експертът.

Кискинов коментира и темата за измененията в Закона за енергетика, като посочи, че за първи път в България се въвежда лицензионен режим за търговията с природен газ, като от 1 януари ще могат да се подават заявления, а от 1 октомври 2021 г. ще може да се взема лиценз.

Да очакваме ли нов пик в цените на електроенергията? Какви са прогнозните нива и съвпадат ли те с фючърсите? С кои пазарни условия се съобразяват търговците на ток

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
лека-полека започваме да заприличваме на обикновенна европейска държава и да имаме пазар ... :))) ... алелуя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още