IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръжните процедури за интерконектора с Гърция трябва да приключат до края на април

Ще се работи по актуализиран график, така че газовата връзка да бъде въведена в експлоатация през 2020 г.

16:52 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Очаква се всички тръжни процедури около интерконектора Гърция-България да приключат до края на април, съобщават от Министерството на енергетиката в прессъобщение до медиите във връзка с работна среща между ресорния министър Теменужка Петкова и гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Йоргос Статакис в София. 

Двамата са обсъдили и предстоящото подписване на междуправителствено споразумение, което да стабилизира данъчно-правния режим на проекта за период от 25 години.

Министрите също така са разгледали необходимите последващи действия за реализация на проекта. Според тях ще се работи по актуализиран график, така че интерконекторът да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод.

По време на визитата си в София Статакис е потвърдил, че съоръжението е приоритетен проект и за гръцката страна.

Преди две седмици, на брифинг в Букурещ, българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

Още в края на миналата година Теменужка Петкова подчерта, че България трябва да доизгради липсващата инфраструктура в областта на природния газ и електроенергията в региона, за да може да се върви към интегриране на пазарите.

В управленската програма на българското правителство един от основните приоритети в енергийния сектор е именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставки на природен газ, припомни тогава тя.

Чрез интерконектора от края на 2020 г. в страната ще се доставят 1 млрд. куб.м газ годишно от азербайджанското газово находище Шах Дениз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още