IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва обществена поръчка за газов хъб „Балкан”

Търгът ще бъде обявен на 21 декември и ще е под условие, обясни енергийният министър Теменужка Петкова

15:11 | 14.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Започва обществена поръчка за изграждането на необходимата инфраструктура за газов хъб „Балкан” в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница. Това съобщи пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която отчете свършеното от министерството и „Булгартрансгаз“ по одобрената миналата седмица от НС актуализирана енергийна стратегия, предаде БТА.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувала доклад, който съдържа подробно описание на процедурата и има насрочено заседание за 19 декември, когато ще се обсъди започването на третата и ангажираща фаза на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз".

Очаква се Комисията да излезе с решение до 21 декември 2018 г. От тогава до 31 януари 2019 г. се предвижда "Булгартрансгаз" да проведе трета фаза от процедурата "Открит сезон", като паралелно с това на 21 декември 2018 г. ще се обяви и обществената поръчка за реализацията на проекта, поясни енергийният министър.

Създаване на дъщерна компания на "Булгартрансгаз", която ще оперира газовата борса за осигуряване на подходящ пазар за осъществяване на газов хъб "Балкан", ще стане факт до края на 2018 г., добави Петкова.

Другата седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с централния европейски газов хъб - компанията, която оперира на борсите за природен газ в Австрия и Чехия, подчерта Петкова. Документът засяга няколко области - регулаторна рамка на борсата, обмяна на опит и др.

Петкова уточни още, че договорът, който ще е част от документацията, ще бъде под условие, тъй като до момента не е осигурен пълният размер на финансирането, и отделно от това влизането му в сила ще е обвързано пряко с успеха на третата фаза на пазарния тест.

Друга важна част от актуализираната енергийна стратегия изисква „Булгартрансгаз“ да предприеме действия до края на т. г. за създаване на борса за търговия с природен газ у нас. Дружеството е на финала на този процес.

В стратегията се предвижда също „Булгартрансгаз“ да предприеме действия и да придобие дял в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминал Бургас-Александруполис. Водят се преговори с „Газтрейд“, това, което българският газов оператор ще придобие като акционерно участие, е 20 на сто от капитала на компанията, която ще оперира с този проект, обясни министърът на енергетиката.

За преструктурирането на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпромекспорт“ тя увери, че се правят анализи и към това ще се пристъпи само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна и руската компания резервира капацитет, който би ни дал сигурност и би довел до финансови ползи за страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ПРОПУСКАШ , че вносител на руска газ за България е ОВЕРГАЗ ИНК. АД !Защо Сашето Дончев мълчи и не обяснява има ли договор с руснаците или няма или ще ни изиграе една игра която в момента се разиграва в УКРАЙНА с един подобен на САШО ДОНЧЕВ ,представител и вносител на руска газ - Дмитрий Фирташ с неговата RosUkrEnergo регистрирана в Цуг Швейцария и собственост на Газпром, Centragas Holdings AG !!ЩЕ НИ ПОВТАРЯТ ПАК ЕДНИ ПОЗНАТИ ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ С КОИТО СЕ ДИГА ЦЕНАТА НА ГАЗТА ПОД ПРЕДЛОГ НА ТОВА , ЧЕ ОВЪРГАЗ ИНГ НЯМА ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКИ НА РУСКА ГАЗ , ЩЕ СЕ НАМЕСИ КАТО БАТМАН БОКО И ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ. ПОЗНАТ СЦЕНАРИЙ И ФИЛМ КОЙТО В МОМЕНТА СЕ ПРОЖКТИРА В УКРАЙНА , А УТРЕ ЩЕ Е В БЪЛГАРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Газов хъб Балкан без руска газ , е нещо като свадба без булка. ГАЗПРОМ мълчат грозно и зловещо и едва ли са във възторг от переспективата газта им да се продава от БОЙКОВИЯ ХЪБ. В очакване сме да видим как ще постъпи ЦИПРАС с неговия ГРЪЦКИ ХЪБ, който ако бъде приет от ГАЗПРОМ обезсмисля тази насрочена от НУШЕТО процедура за бществена поръчка за газов хъб Балкан !!ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ЗА ГАЗПРОМ ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС СА НЕПРИЛОЖИМИ . Това означава , че тази зима ЦЕЛИЯТ РЕГИОНА НА БАЛКАНИТЕ /без Турция/ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ РУСКА ГАЗ. Тогава на Нушка и европейските "партньори" ще светне кои са АЛТЕРНАТИВНИТЕ НА РУСКА ГАЗ ИЗТОЧНИЦИ и има ли изобщо такива. Нямам предвид АЗЕРСКАТА ГАЗ , която е такова мижаво количество, че не подлежи на разискване !!ИГРАТА НА НЕРВИ СКОРО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ. КОЙТО ПРОДАВА ГАЗТА ТОЙ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ И ПРАВИЛАТА !ПРОБЛЕМА НА ЕВРОПА Е, ЧЕ В НАЧАЛОНО НА 2019 ЩЕ ЗАРАБОТИ ГАЗОПРОВАДА "СИЛАТА НА СИБИР" С ОБЕМИ РАВНИ НА ТЕЗИ КОИТО ГАЗПРОМ ТРАНСПОРТИРА ЗА ЕВРОПА !ЕВРОПА не е в позицията да налага правилата , закото има и дуги клиенти на руската газ - КИТАЙ , ИНДИЯ , КОРЕЯ и ЯПОНИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Sokratus
преди 5 години
"Разбирам тези намеци: ще получите нефт, но, хайде, разрушавайте страната и влизайте в състава на Русия", каза Лукашенко на пресконференция с руски журналисти в беларуската столица Минск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още