IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total се подготвя за трети сондаж в "Хан Аспарух"

Изборът на площадката ще зависи от резултатите от втория сондаж, коментират от компанията

15:57 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консорциумът между Total, OMV  и Repsol се готви за третия сондаж в блока "Хан Аспарух". Той ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи, съобщават от Total.

Методологията и процесите са същите, използвани при първите два сондажа. В края на октомври 2016 година френската компания съобщи за находка на петрол в своят тримесечен отчет на дейността си. Повече подробности около този сондаж не бяха разпространени.

Вторият сондаж започна през септември е още в процес на изпълнение. Резултатите от него ще определят и площадката за следващия сондаж, като в момента се разглеждат три потенциални площадки.

Заради голямото разстояние от брега не се очаква третият сондаж да окаже въздействие върху крайбрежните дейности и рибните запаси при нормално протичане на операциите. За дейностите ще бъдат използвани съществуващите съоръжения и инфраструктура в пристанищната база на Леспорт, Варна.

В сондажните работи ще помагат и снабдителни кораби и хеликоптери, уточняват още от Total.

В средата на ноември зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира, че резултатите могат да бъдат определени като "обнадеждаващи" на фона на готвения нов сондаж в блока.

Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година. Блокът е е в близост до румънския блок "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. метра природен газ.

В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в "Хан Аспарух" бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още