IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите: Некоректните абонати няма да се компенсират за по-евтиния газ

Топлинната енергия може да поевтинее с 5 до 20%, няма краен срок за връщане на надвзетите суми, посочват от Асоциацията на топлофикационните дружества

11:49 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На некоректни абонати надвзетите суми след преизчисляването на цените на природния газ и и топлинната енергия  няма как да се възстановяват, заяви в ефира на Нова Телевизия Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Той подчерта, че краен срок за връщане на пари няма. 

Георгиев е категоричен, че предстоящият отоплителен сезон ще е с по-евтина топлинна енергия от предходния.

По неговите думи цената на топлинната енергия може да бъде намалена с 5 до 20%.

„Няма конкретна цифра, която може да обхване всички топлофикации поради спецификата на всяко едно от дружествата. Но можем да се ориентираме с новите цени, които действат от 1 април, а те са от 5 до 20% надолу“, коментира Георгиев.

Той посочи, че поисканото увеличение на цената на топлинната енергия със 140% от страна на „Топлофикация Велико Търново“ е изчислена спрямо понижената вече цена, действаща от 1 април.

Георгиев поясни и как потребителите на газ и парно може да получат надвзетите суми от топлофикационните дружества.

„Първо – парите от „Газпром“ трябва да стигнат до топлофикационните дружества. След това Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да изчисли конкретните разлики за всеки изминал месец и оттам разликата от платените сметки ще бъде изчислена индивидуално за дружествата“, обясни експертът.

По неговите думи няма значение каква ще бъде формата за компенсиране на надвзетите суми – потребителите ще получат дължимото.

По отношение на корпоративните клиенти Георгиев посочи, че за момента единственото сигурно нещо, е че "Булгаргаз" ще възстанови надвзетите суми на своите преки клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още