IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация София" възстановява първи суми в сметките за юни

Клиентите на дружеството ще видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване

15:50 | 16.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София“ започна да възстановява на своите клиенти сумите от ретроактивното намаление на цената на природния газ и съответното намаление на цената на топлинната енергия за периода от юли 2019 година до март 2020 година, съобщи на сайта си дружеството.

В сметките на всички потребители за юни, независимо дали са на реален месечен отчет, на прогнозно потребление с годишно изравнение или заплащат на равни месечни вноски, е извършено прихващане на сумите.

От топлофикационното дружество уточняват, че остава месечната такса за дялово разпределение, която не влиза в цената на топлинната енергия и следователно няма да бъде прихващана.

Според предписанието на Комисията за енергийно и водно регулиране сумата за възстановяване на всяка месечна фактура за топлинна енергия в посочения период се изчислява по следната формула: Фактурирано количество топлинна енергия, умножено по старата цена минус фактурирано количество топлинна енергия, умножено по новата цена.

След извършеното първо прихващане с юнската сметка, клиентите ще могат да видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване.

Усвояването ще се извършва всеки следващ месец до изчерпване на цялата преизчислена сума, която се отнася за всеки конкретен имот.

Investor.bg припомня, че „Топлофикация София“ трябва да възстанови 30,8 млн. лв. на своите абонати, след като Комисията за енергийно и водно регулиране определи ретроактивните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, по които ще бъдат преизчислени сметките на потребителите. Намалението на цената на топлинната енергия  от „Топлофикация София, в сила от 1 юли 2019 г., е 11,16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още