IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлинната енергия може да поевтинее допълнително от май

От следващия месец цената на природния газ може да бъде понижена над предвидените 7% заради рязкото поевтиняване на петрола, посочват от „Булгаргаз“

11:36 | 23.04.20 г.
<p>
	Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. <em>Снимка: КЕВР</em></p>

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Снимка: КЕВР

От май топлинната енергия може да поевтинее допълнително като резултат от евентуалното намаляване на цените на природния газ през следващия месец, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от БНР. 

По неговите думи това може да стане факт, тъй като цените на петролните пазари продължават да отчитат сериозен срив.

„Нашето предложение ще бъде за още по-голямо намаление на цената на природния газ за месец май", посочи Павлов.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи, че през последните 10 дни се наблюдава понижение на цените на спот пазара.

Според сключеното наскоро споразумение между „Булгаргаз” и руския доставчик „Газпром експорт” цената на природния газ се изчислява всеки месец и се образува по формула, включваща цените на петрола и на газа на няколко европейски хъба.

Преди две седмици стана ясно, че „Булгаргаз“  възнамерява да предложи на КЕВР да намали с още 6,67% цената на природния газ за май 2020 г. до 23,52 лв. за мегаватчас.

Предложението се отнася за крайните снабдители на природен газ и на лица, на които им е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Преобразувано в левове, предложеното намаление е в размер на 1,68 лв. за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още