IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Галев: Трансформацията на енергийната система закъснява

Липсват проекти на централно ниво за преход от въглищните централи, посочи старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията

21:08 | 20.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавата закъснява с т.нар. справедлив енергиен преход, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Център за изследване на демокрацията.

„Трансформацията на нашата енергийна система трябваше да започне отдавна, но, за съжаление, България досега почти не се е възползвала от наличните финансови инструменти“, смята той.

Тодор Галев обясни, че на всички е ясно, че след 2025 г. издръжката на въглищните централи ще стане по-скъпа, а поддържането на по-късен етап няма да е възможно.

Според анализатора средствата, които идват по линия на ЕС и ние като държава отделяме за сектора, могат да бъдат насочени за изграждане на ВЕИ мощности в България.

„Притеснителното е, че в България липсват проекти на централно ниво за преход от въглищните централи, а на регионално ниво има вече такива планове“, посочи анализаторът от Център за изследване на демокрацията.

Още по темата и за очакванията България да стане нетен вносител на ел. енергия очаквайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Още един "зелен" енергиен експерт изпълзя и размаха мъдро пръст! Къде ли го е топнал преди това????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още