Теменужка Петкова: Решение за проекта "Белене" ще има след доклада на БАН

Снимка: МИ

Теменужка Петкова: Решение за проекта "Белене" ще има след доклада на БАН

от Екип на Investor.bg | 12.09.2017 14:03

Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри ново съоръжение в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД. 

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система. Двата реактора, предназначени за Белене, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова.

Тя припомни, че през годините в този проект са инвестирани поне 3 млрд. лева. Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред министерския съвет и Народното събрание.

По отношение на евентуалното разследване на корупционна схема за "Марица изток", поискано от вицепремиера Валери Симеонов, министър Петкова посочи, че сделката за доставка на варовик е проведена съгласно нормативната уредба през Българска стокова борса. Дори да има и най-малкото съмнение, трябва да бъде направена проверка, каза Петкова. Тя допълни, че според нея вицепремиерът Симеонов е подходил правилно и, ако разполага с конкретни данни за нарушения, трябва да бъдат сезирани компетентните органи.

До края на тази седмица предстои още една среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври "Булгартрансгаз" трябва да изпълни европейските изисквания, каза още Петкова.

По думите ѝ новата методика вече е разработена и утвърдена от КЕВР. Петкова уточни, че в момента комисията извършва преглед как е формирана цената на "Булгартрансгаз". Резултатите от проверката ще бъдат представени на предстоящата среща с бизнеса.

Инвестицията в ТЕЦ "Девен" е размер на 90 млн. лв. и представлява котел на циркулиращ кипящ слой, уточняват от икономическото министерство. 

Предприятието в Девня е най-големият содов завод в Европа и най-големият завод за производство на синтетична калцинирана сода на групата „Солвей“. Около 90% от продукцията се изнася, като основните пазари са Балканите, Русия, Средния изток, Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В дружеството работят около 600 души, а „Солвей Соди“ формира около 1% от общия износ на страната.

Рубрики
Kъм пълната версия