IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Никога не сме имали общи бизнес начинания с Гинка Върбакова

Министърът на енергетиката потвърди, че се познава с Върбакова от 20 години

12:10 | 10.03.18 г. 2
<div>
	<em>Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></div>
Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Никога не сме имали общи бизнес начинания с Гинка Върбакова, коментира в ефира на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова, като подчерта, че никога не се е занимавала с бизнес.

По думите ѝ двете с Върбакова се познават от 20 години, а Върбакова е “млад, интелигентен и почтен човек”.

Припомняме, че Петкова подаде остава, след като стана ясно, че доскоро непознатата компания "Инерком България", чийто собственик е Гинка Върбакова, ще придобие активите на ЧЕЗ у нас. Причината за оставката беше познанството между двете, но миналата седмица коалиционните партньори в правителството взеха решение, че няма да я приемат.

В интервюто Петкова коментира, че се познава с Гинка Върбакова и нейния съпруг отдавна, а ги е срещнал общ познат, който по-късно е станал кум на двойката.

“Бях един от последните хора, които разбраха. Нито фирмата ми е говорила нещо, нито съм имала предварителна информация”, коментира още Петкова.

“Тази малка фирма е създадена с цел да участва точно в тази процедура. Това беше обяснено и от финансовите консултанти на госпожа Върбакова и нейната компания. Но зад тази фирма, която ще участва в тази сделка, стоят останалите компании, останалите активи на компанията Inercom Group”, коментира министърът на енергетиката в отговор на въпрос дали компания с толкова малък капитал може да закупи голямо предприятие като ЧЕЗ.

Междувременно от пресцентъра на БСП обявиха, че започват подписката за разваляне на сделката за ЧЕЗ България. 

По повод обвиненията на Румен Овчаров от БСП тя го посъветва да прочете правителствената стратегия от 2003 г. за продажбата на ЕРП-тата.

Освен това опроверга твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене” не е се съхранява добре и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Според Петкова думите на Овчаров са спекулации.

Запитана дали остава министър на енергетиката, тя коментира, че благодари на премиера, на ГЕРБ и на коалиционните партньори за гласуваното доверие.“Това ме задължава изключително много”, допълни тя.

На въпрос дали държавата има пари, за да се справи с проблемите с язовирите, министърът обясни, че “тези проблеми са наистина скъпи”, но приоритет на правителството са здравето и безопасността на хората.

По думите на Петкова НЕК стопанисва най-големите, комплексни значими язовири в страната, като прави това по възможно най-добрия начин.

“40 язовирни стени се стопанисват от НЕК. Нашите язовири са в много добро техничеко състояние. Няма преливащи язовири, които са стопанисвани от НЕК, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни. Проблемът е с малките язовири, които трябва да бъдат стопанисвани от общините”, допълни тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
съни(тя)
преди 6 години
Бях един от последните хора, които разбраха. Нито фирмата ми е говорила нещо, нито съм имала предварителна информация, коментира още Петкова. Тази малка фирма е създадена с цел да участва точно в тази процедура. Това беше обяснено и от финансовите консултанти на госпожа Върбакова и нейната компания. Но зад тази фирма, която ще участва в тази сделка, стоят останалите компании, останалите активи на компанията Inercom Group,.....* * * Добре де, как е възможно да се пласират подобни небивалици от един министър, пряко отговарящ за сектора и никой да не попита Защо е още министър, ако не се интересува кой ЩЕ купува едно от стратегическите предприятия в обхвата й на отговорности???Нямало в закона за енергетика възможности за предварителен контрол>!!! - Ами, от кого зависи да го има в закона?! От една година тече процеса...И не се ли чувства неудобно да казва "Нито фирмата ми е говорила нещо...тя е нова". Това се нарича Лъжа. Защото точно Инерком-ГРУП е част от кандидатите и до средата на декември, когато чешките медии, отразено и от нашите, пишат, че това е избрания ексклузивен купувач. После вече - февруари сега, се използва името на регистрираната преди месеци Енерком -Б-я, след като й е направен напудрен финансов отчет.Та, Г-жо Петкова, "Инерком Груп" е името на фирмата, която участва в целия процес на разглеждане на кандидатите и ви е прекрасно позната, защото е същата, която вашите приятели Гинка и Славчо ползват за соларните си паркове, наред с други, в масовия случай с вариации на същото име. С тези фирми участват и за санирането на блокове в Пазарджик, от година-две и Пловдив. Все пари по обществени поръчки, така ли се наду финансовия резултат на новата фирма за 2017та?Има ли журналисти, които да попитат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
fortiss
преди 6 години
То само Боко си го мислеше, че имаш нещо общо с Гинка. И за да не си помислим нещо за него ти подаде оставката !!!!Ти всъщност какъв бизнес си имала до сега освен да си спала в парламента и правителството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още