IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова, Иван Иванов и Делян Добрев ще обсъдят днес енергийната сигурност

Възможностите пред интеграцията на газовия пазар също ще бъдат засегнати по време на кръглата маса

09:06 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и председателят на Комисията по енергетика и депутат към ГЕРБ Делян Добрев днес ще обсъдят рисковете и перспективите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа на кръгла маса, съобщава БНР. 

Според организаторите от Центъра за изследване на демокрацията и Фондация „Конрад Аденауер“ този регион продължава да бъде изолиран енергийно от останалата част от континента.

Националните енергийни пазари са малки и в повечето случаи зависими от Русия като доставчик на петрол и природен газ, твърдят те.

По този начин, въпреки че балканските страни са най-бедните в енергийно отношение държави в Европа, те плащат едни от най-високите цени за вносни енергийни източници.

България играе ключова роля за разрешаване на дългосрочните регионални енергийни предизвикателства, като особено важно в това отношение е осъществяването на междусистемната газова връзка с Гърция, смятат организаторите.

На днешната кръгла маса ще бъдат обсъдени още възможностите пред интеграцията на газовия пазар и приоритетите на България за подобряване на енергийната сигурност в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още