IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: БЕХ не е оперативен, а финансов холдинг

Работата на холдинга е да подпомага своите дъщерни компании, а не да участва в атрактивни проекти, смята бившият енергиен министър

17:16 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е оперативен, а не финансов холдинг, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова в задочен отговор на служебния министър Андрей Живков. По-рано днес той предупреди, че ситуацията в енергетиката е тежка и БЕХ затъва в дългова спирала.

За Теменужка Петкова обаче това няма основания и целта на коментарите е да бъде "всявана паника и да се правят внушения". Според нея трябва да се вземе предвид оценката на международните кредитни агенции, а не на служебните министри за политиката в сектора и припомни, че агенция Fitch повиши на два пъти рейтинга  на БЕХ през последните месеци.

Последното действие на рейтигновата агенция беше на 11 май.

В устава на БЕХ е записано, че целта му е да подпомага финансово дружествата, които са част от структурата му. "БЕХ върши своята работа - там, където е необходимо и когато е необходимо, той предоставя съответното финансиране за своите дъщерни дружества", категорична беше тя. 

Петкова беше категорична, че енергийният сектор не е в криза и припомни, че към 31 декември 2014 година БЕХ е бил на загуба в размер на 274 млн. лева. Към 31 декември 2020 година консолидираният отчет на холдинга показва печалба от 280 млн. лева. "Не мога да се съглася, че държавната енергетика е едва ли не във финансов колапс", каза още бившият енергиен министър.

За същия период Националната електрическа компания (НЕК) е стопила загуба от 586 млн. лева до печалба от 46 млн. лева благодарение на много усилия, включително и със законодателни промени.

Петкова коментира още, че правителството на Бойко Борисов е защитавало българския въгледобив и въглищните централи в Маришкия басейн в Брюксел на фона на плановете за въглеродна неутралност на европейската икономика. Служебният министър Андрей Жеков коментира в своето изявление, че няма визия за бъдещето на този регион.

Бившият енергиен министър не се съгласи и с опасенията на Живков, че "Балкански поток" няма да възстанови направените разходи за предвидения срок - 10 години. Процедурата по изграждането на газопровода е спазена до последната буква, а нормата на възвръщаемост е част от методика, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).Тя посочи, че проектът ще е на печалба, защото срокът за експлоатация е по-дълъг от срока, в който ще се изплаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още