IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Аргументите за вдигането на цената на тока са основателни

Настояваме за спешни мерки, които да доведат до пазарна среда за търговията с ток, призоваха от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори

13:04 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност. Това обяви във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на ядрения форум Булатом. Тя допълни, че когато се коментира тази тема, не бива да се забравя, че освен всичко друго, стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко.

Повод за изказването на енергийния министър за предложението за по-висока цена на еленергията от 1 юли е изказването на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на 4 юни, който обяви, че цената на тока от началото на следващия месец ще се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%. „Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50-60%, а КЕВР това няма да го допусне. Затова Комисията установи в своя доклад, че увеличението трябва да бъде в рамките на инфлацията между април 2018 и 2019 г.“, обясни той.

Плащането на емисии

„Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи у нас, те са базови мощности на българската енергетика, каза още Петкова, цитирана от БТА. По думите ѝ управляващите ще продължат да ги защитават, тъй като без тях енергийната система на страната трудно би могла да бъде балансирана.

„Предприети са редица действия за подобряване финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още министърът. Тя обясни, че дружеството изпитва затруднения точно заради разходите, свързани с плащането на емисиите. "Работим върху вариант за осигуряване на механизъм за капацитет на този тип производители на електрическа енергия, като до края на годината трябва да сме представили пред Европейската комисия нашата визия по този въпрос", каза Петкова.

Срещу цените в електроенергетиката

В становище, което коментира проекта на доклад за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за периода 1 юли 2019 г. – 30 юни 2020 г., от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) обаче се обявиха против предложението на Министерството на енергетиката.

В резултат на предложения доклад очакваме удар върху енергоемките предприятия в няколко аспекта, от които ще отбележим два: ново поскъпване на електроенергията и намаляване на ползваната отстъпка за зелена енергия, посочват от федерацията.

От там напомнят, че БФИЕК обединява 34 от най-големите и енергоемки предприятия в България, които отговарят за повече от 90% от индустриалното потребление и са основната група крайни клиенти на свободния пазар за електрическа енергия в страната.

В анализ за действащото състояние на пазара на едро за електрическа енергия, консолидирането мнение на енергийните предприятия е, че в създадените „пазарни“ условия на недостиг на енергия с дългосрочна доставка, енергоинтензивната индустрия се превръща в рисков потребителски профил за търговците на електрическа енергия, които отбягват категоричното гарантиране на необходимите количества при предвидими и равномерни ценови нива.

Какво следва

От БФИЕК предлагат спешни мерки, които да доведат до уравновесяване на пазарната среда.

Прогресивните тенденции на Схемата за търговия с емисии на ЕС ще продължават да засилват натиска върху държавите пряко зависими от кондензационни мощности. Категорично отказваме да бъдем единственият адресат на цялата тежест в условията на абсолютна непредвидимост и съмнения за нелоялни практики при функционирането на свободния пазар за електрическа енергия, е позицията на електроенергийните фирми.

В аргументите си  за това те посочват, че на така наречения „свободен пазар“ и през следващата регулаторна година 15-16 Твтч ще се търгуват по защитени цени. Това е 50% от вътрешния пазар. „Спасяването“ на цените за регулирания пазар ще доведе до увеличен дефицит на електроенергия за годишни договори, ново засилване на кръстосаното субсидиране от свободния пазар към регулирания пазар.

Във федерацията са категорични, че от това ще загуби конкурентоспособността на предприятията. Те смятат, че ще има манипулиране на цените на свободния пазар от мрежовите оператори, защото те ще купят електроенергия от свободния пазар, но на каквато и да е цена, която КЕВР им признава за разход и ги компенсира.

Изчисленията на БФИЕК показват, че цените на едро ще са по-високи от цените на дребно. Затова очакванията са да се стигне до отлив на инвестиции от българската икономика към трети страни, загуба на икономически растеж, невъзможност на българския бизнес да осигури по-високи заплати, както и изтичане на човешки капитал към по-конкурентни икономики

От БФИЕК настояват за незабавно прекратяване изкуственото задържане на достъпни количества енергия за дългосрочна доставка на свободен пазар. Спешно въвеждане на императивен механизъм за осигуряване от АЕЦ „Козлодуй“ на приоритетни количества бандов товар с дългосрочна доставка за енергоемките предприятия в страната на централизирания пазар за двустранни договори.

Аргументи за либерализация

Сделките за технологични загуби да се реализират единствено при свободно договорени цени, без компенсаторен механизъм, който да изкривява ценовите нива на пазар „Ден-напред“ на БНЕБ.

Спешна следваща стъпка към либерализация, в съответствие с препоръките на Световната банка, е още от 1 юли 2019 г. поне 30% от количествата за регулирания пазар да се набавят по свободно договорени цени. През следващата регулаторна година делът да бъде увеличен на 60% и следващата - на 100%. Незабавно излизане на свободен пазар за всички стопански потребители на ниско напрежение. Прекратяване на нелоялното кроссубсидиране между отделните категории стопански потребители.

Сред исканията на федерацията е да се увеличат цените на регулиран пазар, които да отговаря на реалната тежест от Схемата за търговия с емисии на ЕС. Необходимо е равно поемане на цените на квоти емисии Со2 от всички категории крайни потребители, настояват от БФИЕК. Те посочват, че продължава кроссубсидирането от АЕЦ (при нулеви емисии СО2) по отношение на битовите потребители, при определена цена от 53,90 лв./мвтч, което е далеч от пазарната цена.

Друго искане е „целесъобразно управление на производствените мощности от НЕК за покриване на товаровия профил на регулиран пазар“. Фирмите очакват да се предотврати изкуственият недостиг на регулиран пазар, което коства ликвидност на свободния сегмент и екстремни изкривявания на балансиращия пазар, в т.ч при функционирането на студен резерв.

За да стане това те препоръчват спешно да започне работа интегриран интрадей пазар между България и Румъния за осигуряване на ликвидност на този сегмент на свободния пазар.

Нови договори в електроиндустрията

За по-доброто функциониране на електроенергийния пазар от БФИЕК искат прекратяване прилагането на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, както и пълно освобождаване на капацитети за внос и износ на електроенергия от всички граници.

Във федерецията се надяват, че компенсирането на енергоинтензивната индустрия трябва да стане в съотвествие с европейските регламенти за субсидиите за зелена енергия, субсидиите за енергия от високоефективно комбинирано производство (ВЕКП), и чрез индиректното поскъпване на електроенергията в резултат на емисиите, купувани от ТЕЦ-овете на въглища.

В БФИЕК са убедени, че равнопоставеното участие на потребителите и производители в търговете на ЕСО (Електроенергийният системен оператор) ще осигури сигурността на електроенергийната система. Те искат и нотификация на механизмите за резервиране на електроенергийната система.

Становището на федерацията, подписано от Константин Делисивков, изпълнителен директор и член на управителния съвет на БФИЕК, е изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, КЕВР, АЕЦ „Козлодуй“, БЕХ и НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 11
s3
преди 4 години
Когато фактите говорят и боговете млчат. Цената на тока трябва да се вдигне, има причини за това. Отделно, това ще ни помогне да постигнем целевите поне 2% инфлация, за да може да растем както са целите на ЕЦБ и ЕС. Така че да се вдига смело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още