IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Варна" очаква да излезе на печалба още през тази година

Дружеството получи от КЕВР лиценз за производство и търговия с електроенергия

15:32 | 02.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ТЕЦ "Варна" очаква положителен финансов резултат от дейността си още през 2018 година, става ясно от искането за лиценз за дейността, подадено от дружеството до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) още през февруари.

Заявлението беше разгледано на закрито заседание в средата на юни. Преценката на КЕВР е, че дружеството има финансовата възможност да изпълни заявените планове и регулаторът издава лиценз за търговия и производство на електроенергия на ТЕЦ "Варна" за срок от 10 години.

От внесените от дружеството докменти в енергийния регулатор е видно, че прогнозата на ръководството е, че още през тази година печалбата ще бъде 94 хил. лева, а до 2022 година финансовият резултат от дейността плавно ще расте до 530 хил. лева.

Тези печалби ще се формират единствено на пазара на търговия на едро, като дружеството на този етап не планира да доставя до крайни клиенти. Новите собственици на централата са подали и заявление за лиценз за търговец на ток и обосновават това искане на базата на познаването на пазара и опита, натрупан през годините.

Централата, която беше в активите на ЧЕЗ България, беше затворена през 2015 година, защото не покрива екологичните изисквания на ЕС. След смяната на собствеността в края на 2017 година централата промени енергоносителя - от въглища на природен газ, и отново може да заработи.

Собственик на централата е варненското дружество "Сигда", която се управлява от бившия министър на транспорта в кабинета на Пламен Орешарски Данаил Папазов. 

От работодателските организации алармираха преди време, че ТЕЦ "Варна" ще поиска да участва на регулирания пазар и очаква да получи от КЕВР високи цени за електроенергията, която произвежда. Дружеството подаде ценово заявление до енергийния регулатор през март, в което беше вписано искане за цена от 195,12 лева за мегаватчас, в това число цена за енергия 142,23 лева за мегаватчас и за разполагаемост - 25,30 лева за мегаватчас.

В ценовото си решение за новия период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година) КЕВР отказа да утвърди цени, по които централата да продава електроенергия на НЕК. Мотивът е, че цената е с над 150% по-висока от прогнозната за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още