IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: През октомври ще са готови първите 11 км от „Турски поток“ на наша територия

Очакват над 9 млрд. евро приходи през следващите 20 години от транзитни такси за пренос на газ, посочи енергийният ни министър

09:57 | 20.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работата по строежа на българската част на газопровода „Турски поток“ вече тече и първите 11 км от него се очаква да бъдат готови през октомври, заяви в ефира на bTV енергийният министър на България Теменужка Петкова.

Тя поясни, че строителната дейност се извършва от българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД и въпросните 11 км са входната точка на газопровода от турската граница. 

„Има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното изграждане към Сърбия“, подчерта министърът. „До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км“, добави още Петкова.

Тя посочи, че няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта. Петкова очаква, че с изграждането на „Турски поток“ приходите от транзитни такси за страната ще се повишат.

„В момента „Булгартрансгаз“ получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи трябва да достигнат 420 млн. лв“, заяви енергийният министър, като допълни, че се очакват над 9 млрд. евро приходи през следващите 20 години.

Тя изтъкна добрите отношения между България и Русия, определяйки ги като „прагматични“ и основаващи се на „взаимен интерес“.

Петкова припомни, че началото на 2020 г. изтича крайният срок за влизането в експлоатация на „Турски поток“.

По-рано тази седмица Върховният административен съд прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за избор на изпълнител на газовия проект "Турски поток" на територията на България. Малко след това "Булгартрансгаз" и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за изграждането на газопровода. Стойността на подписания договор е 1,102 млрд. евро. Срокът на реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия и по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия.

Контрактът е за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Теменужка Петкова сподели, че вече има 13 заявление за участие в процедурата за стратегически изпълнител. Тя направи паралел с „Турски поток“, посочвайки, че около 3 млрд. лв, колкото са били „потънали“ в площадката на АЕЦ „Белене“ през годините, ще са необходими за строежа и на газопровода.

Петкова обърна внимание и на АЕЦ „Козлодуй“, като подчерта, че в началото на октомври животът на 6-и блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден и лицензът. 5-ти блок вече премина тази процедура още през 2017 г. и сега, на практика и двата блока получават по 60 години живот, добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
малиии, Тиквата не се е сетил още че е възможно. Мисля че скоро ще имам поръчка към ЖиПи за асфалтов щит над Татковината, ако е нужно може и без поръчка, нещо закон да сменим... само кажи кво е нужно за стабилитета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Поляците ще ни треснат един метеорит. Ще стане като с OPAL - а, наполовина празен и най-вероятна глоба, по-голяма от тази за Булгаргаз от 77 милиона евро. Пакетите забавят, но не забравят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
9 млрд приходи и 10 млрд. разходи, това е пАтока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mvr0306
преди 4 години
Поредните безсмислени пари... ами ако Русия се споразумее с Украйна да ползват съществуващите трасета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още