IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Южният газов коридор има голямо значение за диверсификацията в ЕС

Четвъртият коридор за газови доставки за Европа укрепва енергийната сигурност на България и ЕС, смята енергийният министър

13:33 | 20.02.19 г.
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова (в средата) по време на&nbsp;петото заседание на Консултативния съвет за проекта Южен газов коридор в Баку, Азербайджан. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова (в средата) по време на петото заседание на Консултативния съвет за проекта Южен газов коридор в Баку, Азербайджан. Снимка: Министерство на енергетиката

Южният газов коридор, както и интерконекторът Гърция-България и проектyt за вертикален коридор Унгария-Румъния-България-Гърция, имат огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки в региона, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на петото заседание на Консултативния съвет за проекта Южен газов коридор, които се провежда в Баку, Азербайджан. 

Според нея България разполага с изключително предимство поради факта, че през региона на Югоизточна Европа преминава четвъртия коридор за доставки на природен газ за Европа, който укрепва енергийната сигурност на целия Европейски съюз (ЕС).

В своето изказване Петкова обърна внимание и на усилията на българското правителство за изграждането на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.

България планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на годината и да приключат през следващата в синергия с активирането на „Трансадриатическия газопровод“ (ТАР), допълни тя.

Според Сандра Удкирк, заместник-помощник секретар в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ, бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще бъде исторически момент за целия ЕС.

Петкова запозна участниците във форума с концепцията за изграждане на газов хъб „Балкан“, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор.

През изминалата седмица азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR заяви, че през въпросния газопровод може да бъде транспортиран и природен газ от Туркменистан и Казахстан при необходимост, с което се разширява енергийния диапазон на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още