IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: АЕЦ „Козлодуй“ гарантира чиста енергия и достъпни цени

В следващите дни предстои нова среща с ВЕИ производителите, посочи енергийният министър

13:24 | 20.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова. <em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката, като изпълнението на този план гарантира сигурността на енергийните доставки за потребителите, заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред репортери по време на посещение на атомната електроцентрала. 

Петкова проверява изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на съоръжението. Ремонтните дейности, които стартираха на 1 май, предвиждат и изпълнение на мерки, насочени към повишаване на топлинната мощност на централата до 104%, съобщават от пресслужбата на Министерството на енергетиката.

По думите на Петкова удължаването на живота на двата блока е много сериозен ресурс за българската енергетика. Чрез него гражданите и бизнесът ще могат и в бъдеще да ползват чиста енергия на достъпни цени.

Министърът припомни, че лицензът за работа на пети блок вече бе удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и сега предстои това да се случи за шести блок. АЕЦ „Козлодуй“ изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства.

Централата е в отлично финансово състояние - печалбата ѝ за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията, акцентира Петкова.

В АЕЦ „Козлодуй“ тя коментира и протестите на малките ВЕИ производители, които твърдят, че промяната в Закона за енергетиката, с която се премахва двойното им субсидиране, не се прилага за всички.

„Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд „Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на Европейската комисия (ЕК) отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според когото промените не противоречат на Конституцията“, каза енергийният министър.

Тя припомни, че, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд „Земеделие“.

По думите на Петкова в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още