IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студеният резерв ще се осигурява само от ТЕЦ "Марица-изток 2"

Премиерът разпореди на енергийния министър да разясни в парламента защо поддръжката ще е от държавния ТЕЦ

12:26 | 22.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Студеният резерв ще се осигурява само от ТЕЦ "Марица-изток 2", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет днес.

Той разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

"Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя припомни, че в момента страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждането на механизъм за капацитет, който изисква премахването на студения период, а решението трябва да се прилага именно за преходния период.

„Това е една много важна тема. По този начин, от една страна, се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” е централата с най-голяма разполагаема мощност“, уточни Петкова.

Investor.bg припомня, че регионалната комисия на парламента одобри промените за студения резерв, като инициатори на искането са коалиционните партньори от ВМРО и „Обединени патриоти“. Целта на законопроекта е да намали сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Това ще стане, като се намалят разходите на Електроенергийния системен оператор“. Промените ще станат по ред, определен в Закона за енергетиката и ще са в сила до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия в България.

Ако се намали размерът на студения резерв, ще се стигне до промяна в мрежовите такси и ценовото решение на КЕВР, което предстои да се обсъди. Сега студеният резерв не може да съществува с механизма за капацитет, но с решение на парламента държавната ТЕЦ „Марица-изток 2" ще може да участва в търговете за електроенергия в преходния период до 1 юни.

Промените обаче се случват, след като по-рано тази седмица лидерът на "Демократична България" Христо Иванов описа във видео как ТЕЦ-ът, за който се счита, че е на Ахмед Доган, получава финансиране от държавата, за да осигури мощности в готовност при нужда. Няколко часа по-късно Върховната касационна прокуратура съобщи, че се е самосезирала и ще започне проверка, която да установи има ли правени проверки по сигналите за нарушения при покупката на ТЕЦ "Варна".

Въвеждането на механизма за капацитет е да се осигури разполагаемост на мощност за определен период за дадена система, но на пазарен принцип и при определена клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм трябва да отпаднат сделките за осигуряване на разполагаемост за бавен (студен) резерв, които се сключват при определена от Комисия за енергийно и водно регулиране пределна цена.

Въвеждането на механизъм за капацитет изисква провеждане на пазарни реформи, които да гарантират прозрачни и недискриминационни условия за участие на пазара. Промените в пазара на електроенергия са в съответствие с европейските изисквания за гарантиране на сигурност на електроенергийната система в период на преход към нисковъглеродна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още